čtvrtek 1. srpna 2013

Cupcakes s pečenými lesními borůvkami


Asi bych v nejbližší době měla tento blog přejmenovat na cupcakes maniak. Když já si prostě nemohu pomoci, jsem na nich zcela závislá... Pro zachování rovnováhy vesmíru však raději brzy upeču nějakou tu bábovku.


Věc se má asi tak. Jsem panelákové dítě z podkrušnohoří. Měla jsem však to štěstí, že jsme kousek od našeho bytu měli (a stále máme) velkou zahradu plnou dobrot. Byla jsem tak zvyklá na neustálý přísun bez chemie pěstovaného ovoce a zeleniny. Nikdy nezapomenu na chuť brokolice, kterou jsem na záhonu "tajně" a zcela nenápadně uždibovala. Na rajčata, papriky, okurky, cukety, na nasládlé brambory. Nezapomenu ani na angrešt, rybíz, maliny, ostružiny, třešně, slívy, hrušky... Byl to ráj na zemi. A co nám nerostlo na zahradě, to jsme s tatínkem chodili sbírat do nedalekého lesa. Kromě hub to tak byly například i lesní borůvky. Přemýšlím, kdy naposledy jsem v lese byla. Je to už hodně dlouho, co jsem byla celá fialová od borůvek. Žít v Praze je krásná věc, o tom žádná. A je pravda, že tu koupíme téměř vše. Bohužel ale většina plodin nechutná tak, jak by měla. Proto když teď v létě s mužem podnikáme nálety na koupaliště kolem naší matičky Prahy, je pro mě problém nezastavit u každého stánku, který potkáme u silnice. Ale vyplatilo se, mám doma ty úžasné lesem voňavé borůvky. Mňam! Ještě, že mám tak tolerantního muže, který když v autě začnu řvát: "Tam, táááám, zastav, votoč to!", opravdu zastaví, otočí a nezaškrtí mě ;).


Na cca 12 cupcakes budete potřebovat:

Ingredience:

Cupcakes:

270 g lesních borůvek
225 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
200 g cukru krupice
115 g změklého másla
2 velká vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
5 lžíc mléka

Borůvkový krém:

100 g lesních borůvek + pár kousků na ozdobu
125 g změklého másla
200 g moučkového cukru


Troubu si předehřeji na 170°C. Na plech s vyššími okraji dám pečící papír a do jeho středu rovnoměrně rozprostřu borůvky. Peču 15 minut, dokud borůvky nepopraskají, poté plech vyjmu, borůvky z něj vyndám a nechám je zcela vychladnout. Nakonec je v mixéru rozmixuji na pyré.

Do mísy si proseji mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse si vyšlehám cukr společně s máslem do světlé pěny - trvá to zhruba 5 minut. Poté po jednom zašlehám vejce a nakonec vanilkový extrakt. Pomocí stěrky do máslové směsi zamíchám moučnou směs. Nakonec vmíchám borůvkové pyré a mléko.

Formu na muffiny si vyložím papírovými košíčky a naplním je těstem cca 1 cm pod okraj košíčků a peču 20 minut. Jejich propečenost si kontroluji pomocí špejle - jakmile se mi těsto na špejli nepřichytává, je hotovo. Cupcakes vyjmu z trouby a nechám 5 minut ve formě odpočinout. Poté je vyjmu a nechám zcela vychladnout.

Borůvky na krém rozmixuji na pyré. V míse si vyšlehám máslo do pěny a postupně natřikrát zašlehám cukr. Nakonec pečlivě zašlehám borůvkové pyré. Hotovým krémem pomocí cukrářského sáčku ozdobím vrch vychladlých cupcakes a nakonec přidám pár borůvek.

7 komentářů :

  1. Krása :O :) Miluju borůvky :)

    OdpovědětVymazat
  2. ...děkuji za inspiraci, vypadá to moc lákavě...Věrka

    OdpovědětVymazat
  3. Cupcaky jsem zkousela, moc moc dobre!!:) Radka

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou nutné lesní borůvky ? Nestačí kanadské ? :-D Ale asi to nebude mít takovou chuť :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, ty lesní, které si v sezoně nasbíráte či koupíte, jsou chuťově jinde. Pokud se Vám však podaří koupit chuťově dobré borůvky, tak ať jsou klidně kanadské. Hlavně aby to nebyl takový ten papundekl. :-/ :)

      Vymazat
  5. Prosím, ty borůvky na krém mají být čerstvé nebo taky upečené? :)

    OdpovědětVymazat