sobota 24. srpna 2013

Nanuky z kokosového mléka s červeným rybízem


Tak to vypadá, že tu máme poslední letní víkend. Bohužel... Ale věděli jsme, že to jednou přijde. Nevím jak vy, ale já si ho hodlám náležitě užít. Kdy jindy si totiž dát poctivý domácí nanuk, když ne dnes!

Navíc se jedná o fakt zdravou svačinku, klasický moučkový cukr můžete vyměnit za zdravější třtinový (v takovém případě však bez vanilky, chutě by se přebíjely) a nanuky podávat třeba i na dětské party. Věřte, že budete za hvězdu.


Z uvedených ingrediencí vytvoříte cca 8 nanuků:

Ingredience:

200 ml kokosového mléka
60 g arašídového másla
50 g domácího vanilkového moučkového cukru (recept níže)
200 g červeného rybízu


Rybíz omyji a zbavím stopek. Kokosové mléko, arašídové máslo, cukr a polovinu rybízu rozmixuji v mixéru do hladké konzistence. Do směsi vmíchám zbytek rybízu a dobře promíchám. Rybízovou směs naliji do připravených nanukových formiček (koupíte např. v Ikea) a dám do mrazáku minimálně na 4 hodiny zmrznout. Kromě klasických nanukových formiček však můžete jako já použít i různé silikonové formičky, například ve tvaru srdce. 

Domácí vanilkový cukr:

Existuje hned několik způsobů, jak si jej vyrobit. Já je dělím na pomalé a rychlé. 

1) pomalý způsob: 

Potřebujete vzduchotěsnou nádobu, půl kila cukru (krystal, moučka) a jeden kvalitní vanilkový lusk. Vanilkový lusk rozřízněte, pomocí nože z něj vydlabejte semínka vanilky a promíchejte s cukrem. Vložte do vzduchotěsné nádoby i s rozříznutým luskem, uzavřete a čekejte týden až 14 dní, záleží na síle aroma samotného vanilkového lusku. 

2) rychlý způsob:

Budete potřebovat stejné věci, jako u pomalého způsobu, navíc však ještě hodně kvalitní mixér. Musí být natolik dobrý, že dokáže i malé množství vložených ingrediencí rozdrtit téměř na prach. V takovém případě celý vanilkový lusk pokrájejte na menší kousky a vložte jej do mixéru. Rozmixujte na co nejjemněji to jde. Přidejte cukr a několika pulsy společně promixujte. Vložte do vzduchotěsné nádoby a nechte dva dny bez otevření stát, aby cukr nasál vanilkové aroma. Pokud však jako já nevlastníte takto kvalitní mixér nezoufejte. Již namletou vanilku si můžete koupit například v obchůdku s kořením u Antonína



Žádné komentáře :

Okomentovat