čtvrtek 30. května 2013

Svatební vanilkové Cupcakes s růžovým sirupem


Přemýšlíte, čím na svatbě nahradit tradiční dort? A napadly vás Cupcakes? Jestli se já někdy vdám, tak na svatební tabuli rozhodně nebudou chybět. Zkuste si i vy svoji svatbu ozvláštnit těmito příjemně sladkými "dortíčky", které zaujmou na první pohled.
Receptů najdete na internetu mnoho a jsou skutečně nesmírně jednoduché na přípravu. Jejich hlavní výhodu vidím v tom, že jsou velikostně přesně do ruky a odpadá tak krájení dortu. 

Já jsem pro vás vybrala mé oblíbené Cupcakes s růžovým sirupem, na svatbu ale i jiné oslavy jsou ideální, tak doufám, že vám budou chutnat. 

Na cca 20 ks budete potřebovat:

Ingredience:

Cupcakes:

150 g změklého másla
200 g vanilkového cukru krupice
4 vejce
260 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
50 ml růžového sirupu
30 ml mléka

Krém:

250 g změklého másla
1 lžička vanilkového extraktu
300 g moučkového cukru
růžové potravinářské barvivo
cukrářské zdobení (např. perličky)

Změklé máslo společně s cukrem si vyšlehám šlehačem do světlé pěny. Po jednom zašlehám vejce a šlehač odložím. Mouku si proseju společně s kypřícím práškem, přidám špetku soli a promíchám. Vezmu stěrku a do máslové hmoty vsypu polovinu moučné směsi a přidávám polovinu mléka a sirupu. Stěrkou promíchám a přidám druhou polovinu. Opět promíchám - už jen lehce, hotové těsto může obsahovat hrudky, nebojte - ty se při pečení rozpustí. Troubu si předehřeji na 170°C. Formu na muffiny si vyložím papírovými košíčky nebo pečlivě vymažu máslem. Těsto do nich plním centimetr pod okraj košíčku/formy, pečením ještě vyběhne. Peču je cca 10 - 15 minut, hodně záleží na troubě. Jejich propečenost si kontroluji pomocí špejle - jakmile se mi těsto na špejli nepřichytává, je hotovo. Cupcakes vyjmu z trouby a nechám 5 minut ve formě odpočinout. Poté je vyjmu a nechám zcela vychladnout.


Máslo s extraktem si vyšlehám do světlé pěny. Poté po částech zašlehám prosátý moučkový cukr. Nakonec přidám špetku potravinářského barviva a znovu promixuji, dokud barva není rovnoměrná. Používám gelové barvy, které stačí dávkovat jen po troškách, na toto množství krému stačí trocha gelu na špičku špejle. Pamatujte, že barvivo můžete vždy přidat, ale nikdy ubrat. 


Krémem si naplním cukrářský sáček s co největší ozdobnou špičkou a Cupcaky ozdobím. Nakonec vrch krému posypu cukrářskými perličkami. Cupcaky skladujte v lednici, na stůl je dejte až těsně před podáváním.

17 komentářů :

  1. Teda to je jako na zavolanou, zrovna vymýšlíme s mamkou jakou výslužku péct, takže od rána tiskneme tvoje inspirace:-D

    OdpovědětVymazat
  2. No krása, to by se mi na svatbu líbilo:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jé :) Mám doma růžovou vodu, proč mně zatím nenapadlo jí použít? Děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. co je to přesně růžová sirup?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to sirup s příchutí růží. Existují různé značky, Monin, Giffard nebo jej koupíte např. zde http://www.repraha.cz/www-repraha-cz/eshop/13-1-Sirupy-melasy/0/5/762-Ruzovy-sirup

      Vymazat
  6. Dobrý den, dá se ten sirup něčím nahradit?:) Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, můžete použít jakýkoliv jiný sirup, třeba javorový, bezový, ideálně však domácí nebo nějaký poctivý kupovaný - neměl by mít moc umělou chuť. Nebo jej můžete nahradit mlékem, tedy dát jej celkem 80 ml. Tím Vám vzniknou vanilkové cupcakes a doporučuji v tomto případě přidat ještě lžičku vanilkového extraktu.

      Vymazat
  7. Ahoj,kde konkretne kupujes to potravinarske barvivo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konkrétně zde : http://dortisimo.cz/eshop/154-sugarflair mají mnoho barem a pracuje se s nimi výborně!

      Vymazat
  8. jsou nádherný, určitě vyzkouším

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Držím palce a nezapomeňte se mi pochlubit fotkou ;).

      Vymazat
    2. Děkuji! Držím palce a nezapomeňte se mi pochlubit fotkou ;).

      Vymazat
  9. Tak jsem je včera zkoušela a jsou boží! :) Moc děkuji za recept a podrobný popis, nikdy jsem takové nedělala a vážně mě překvapilo, že se mi povedly. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat