úterý 19. března 2013

Velikonoční hlavička


Velikonoce mám moc ráda. Ačkoliv pro mě jako pro dítě - holku, každoročně znamenaly pořádně nasekáno na zadek, nějak to ve mě nezanechalo negativní vzpomínky, ale naopak se na ně vždy těším. Asi to bude tou spojitostí s jarem a radostí z konce zimy. Na konec zimy to teď sice za okny nevypadá, ale kdo ví, co bude za 14 dní. Mám tu pro vás s předstihem pár osvědčených velikonočních receptů, které vás určitě potěší a zahřejí zároveň, kdyby se náhodou nevyčasilo.

Na Velikonoce zkrátka nejde vynechat nádivku. I kdybyste chtěli, tak to prostě nejde. Já osobně jsem jí přišla na chuť až v dospělosti, jako dítě jsem ji moc nemusela. Ale asi to bude tím, že jsem vybíravec obecný, široko/daleko známý svým mlsným jazýčkem. Nádivku neboli hlavičku jsem si tak vymazlila podle sebe (k nelibosti muže se spoustou milované petržele) a vy to udělejte také tak. Mám pro vás jen jednu důležitou radu, pokud máte tu možnost, použijte do nádivky rozhodně kopřivy. Bohužel pro mě, se musím spokojit se špenátem, život v Praze má své nevýhody a jednou z nich je právě nedostatek kopřiv na zahradě, kterou nemám.

Na chlebíčkovou formu o objemu 1,5 l budete potřebovat:

Ingredience:

120 ml mléka
1/2 kostky droždí
špetka krupicového cukru
500 g libového uzeného masa
4 ks včerejší rohlíky/housky
4 ks vejce, žloutky a bílky zvlášť + 1 vejce na potření
hrst kopřiv/špenátu
hrst hladkolisté petrželky
špetka mletého muškátového květu
sůl a pepř


V misce si rozmělním droždí se špetkou cukru a přimíchám vlažné mléko. Nechám vzejít kvásek. Uzené maso si omyji a uvařím ho ve vodě do změknutí. 150 ml vývaru z masa si dám stranou a maso nakrájím na drobnější kostičky. Rohlíky či housky také nakrájím na drobné kostičky a v míse přeliji vývarem z uzeného masa. Kopřivy/špenát v cedníku přeliji horkou vodou a nechám okapat. Pak společně s petrželkou nasekám na drobno. Rohlíky, maso a bylinky promíchám dohromady se žloutky a kváskem. Přidám muškátový květ a podle chuti osolím a opepřím. Z bílků si ušlehám tuhý sníh a zlehka jej do směsi zapracuji. Hotové těsto přesunu do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem a nechám 10 minut odpočívat. Troubu si předehřeji na 180°C a peču 35 minut. Poté povrch hlavičky potřu rozšlehaným vejcem a peču ještě dalších 10 minut. Po vyjmutí z trouby nechte hlavičku před podáváním 15 minut odpočívat.
Hlavičku můžete servírovat jen tak, třeba jako předkrm nebo ji použijte jako přílohu k velikonoční pečínce.

Žádné komentáře :

Okomentovat