neděle 31. března 2013

Jidáše s medem a rumem


Mám ráda tradiční česká jídla. Obzvláště ta téměř zapomenutá. Mezi ně určitě patří i tradiční velikonoční Jidáše, bez kterých by naše babičky tyto svátky nejspíš nepřežily. Letos jsem se do nich pustila úplně poprvé, avšak určitě ne naposledy. Ale aby toho českého nebylo najednou až příliš, trochu jsem to celé "vylepšila" výborným karibským rumem.

Ingredience:

30 g droždí
60 g moučkového cukru
250 ml mléka
500 g polohrubé mouky
20 g vanilkového cukru
100 g másla
2 žloutky + 1 vejce na potření
1 lžička strouhané citronové kůry
špetka soli
hladká mouka na posypání těsta a na vál
50 ml medu
25 ml kvalitního karibského rumu

Droždí rozdrobím a promíchám se lžící moučkového cukru, přidám trochu vlažného mléka a lžíci mouky a na teplém místě nechám vzejít kvásek. Do mísy nasypu zbytek mouky, moučkového cukru a vanilkový cukr. Přidám změklé máslo nakrájené na kostky, citronovou kůru, žloutky a sůl. Směs promíchám, přiliji vzniklý kvásek a vypracuji hladké a pružné těsto. Těsto v míse seškrábnu stěrkou na dno a posypu jeho povrch hladkou moukou. Mísu zakryji vlhkou utěrkou a nechám na teplém místě kynout na dvojnásobný objem.

Vykynuté těsto na pomoučněném válu rychle propracuji a rozdělím na malé kousky, ze kterých potom vyválím válečky dlouhé asi 10 cm a stočím je do spirály, či do tvaru esíček. Jidáše přesunu na plech vyložený pečícím papírem a nechám ještě 10 minut kynout. Poté je potřu rozšlehaným vajíčkem a dám péct do trouby předehřáté na 180°C přibližně na 20 minut dozlatova.


V misce promíchám med s rumem a podávám s ještě horkými jidáši, které si v rumové směsi může každý namáčet dle libosti. Pokud budete chtít jidáše dát dětem, tak doporučuji rum vynechat. ;)

3 komentáře :

  1. Tradice mám taky moc ráda a obzvlášť mě baví objevovat a oprašovat ty zapomenuté. Jídaše vypadají krásně nadýchaně, jen se zakousnout!
    Krásné dny v oparu rumových "pralinek" :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já sám, bez jakékoli pomoci, jsem to zvládl :) Takže to opravdu nemůže být těžké. Moc jsme si pochutnali :)

    OdpovědětVymazat