úterý 19. března 2013

Jarní kuřátka s kuskusovým salátkem


Kuřecí maso mám moc ráda. Asi to bude proto, že po většinu mého dosavadního života to bylo jediné maso, které jsem  byla schopná zkonzumovat. Z toho jsem ale vyrostla a dnes sním prakticky cokoliv. I tak se ke kuřátkům ráda a často vracím a například na velikonočním stole bych ho velmi postrádala. Věřím, že každý z vás má svůj osvědčený recept na to nejlepší pečené kuře na světě a to je dobře. Ale dobré také je občas vypadnout ze stereotypu a zkusit něco nového. Tak do toho pojďte třeba s "mým" kuřetem.

Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

Jarní kuřátka:

4 ks jarních kuřátek o max. 500 g
100 g másla
hrst sekaných bylinek dle chuti (bazalka, tymián, rozmarýn, petrželka)
4 ks jarní cibulky
2 ks stroužky česneku
1lžíce olivového oleje
3 bio citrony, nakrájené na plátky


Kuskusový salátek:

150 g kuskusu
200 ml oblíbeného vývaru
30 g másla
300 g hrášku (může být i mražený)
citronová kůra ze dvou citronů
sůl a pepř na dochucení


Bylinky a cibulky nasekám na jemno a v misce promíchám s prolisovaným česnekem a lžící oleje. Kuřátka omyji a vysuším papírovými utěrkami. Pečlivě je pomažu máslem a vně i uvnitř osolím a opepřím. Polovinou bylinkové směsi kuřátka naplním a zbylou polovinou je rovnoměrně potřu. Kuřátka pokladu plátky citronů a zabalím do alobalu. Horkovzdušnou troubu si předehřeji na 220°C a kuřátka položím na mřížku doprostřed trouby. Po 20 minutách troubu ztlumím na 180°C a peču dalších 30 minut. Nakonec kuřátka rozbalím z alobalu a nechám dopéct při 220°C zhruba 15 minut, dokud nezezlátnou. 

Kuskus zaliji horkým vývarem, přidám máslo a pod pokličkou nechám nabobtnat, dokud není kuskus zcela měkký. Vmíchám hrášek, osolím a opepřím. Pokud použijete mražený hrášek, nechte ho předem rozmrznout. Nakonec do kuskusu vmíchám citronovou kůru.

Kuskus má tu výhodu, že se dá jíst i za studena, takže si klidně udělejte dvojitou porci v noci na něj choďte do lednice. Občas jsem se setkala s tím, že se kuřátka rozdělují na dvě porce. Upřímně tomu nerozumím, jsou tak dobrá, že dělit se by byl doslova hřích. Tak dobrou chuť!


Žádné komentáře :

Okomentovat