neděle 30. října 2011

Bábovka v La Gare

Nejhezčí místo brasserie

Brasserie La Gare a Boutiques Gourmandes
V Celnici 3, Praha 1
www.lagare.cz

La Gare doufám není třeba představovat. A pokud ano, tak se laskavě styďte a koukejte tam co nejdříve naklusat!

Já spojila příjemné s užitečným a vyrazila (kromě oběda) na jeden z jejich workshopů a sice na výrobu Macarons. Obecně se mi akce líbila, dozvěděla jsem se zase spoustu zajímavostí, ale ta organizace... Budu proto malilinko negativní, ale věřím, že mi to bude odpuštěno. Jakmile jsme s mužem otevřeli dveře restaurace, hned se nás zdvořile ujal člen personálu, ale bohužel o workshopu neměl ani ponětí. Chvíli na mě nechápavě koukal, pak odběhl zjistit, co po něm vlastně chci a nás zanechal stát u dveří napospas svému osudu. Jsem ráda, že v tu chvíli byla přední část restaurace prázdná a pocit trapnosti tak naštěstí nestoupal. Upřímně - čekala bych, že když už si někdo dá tu práci s přípravou a propagací takové akce, dostatečně informuje i personál, ale pravda, chybička se vloudí. Místo chlapce se zpět vrátila servírka a alespoň nás usadila ke stolečku. Bylo akorát dvanáct hodin a přesně v tento čas měl workshop začít. Bohužel, organizace opět selhala a tak se čekalo.

Objednali jsme si tedy jídlo, jak jinak něž kohouta na víně a líčka. V La Gare Vám k tomu naservírují tři druhy příloh, dle aktuální nabídky v efektních malých kokotkách. Nádhera! Co se jídla týče, je to sázka na tutovku, nemůžete se tu zkrátka spálit. U vína zázraky nečekejte. Obsluha, ačkoliv milá, moc "povídací" není, takže nějaké vysvětlení výběru vína neexistuje. Prostě a jednoduše: "Dejte si to a to, protože se to k tomu a k tomu nejvíc hodí". Ve víně se moc nevyznám, proto jsem vždy ráda za každou cennou radu, která je mi udělena. A v takové restauraci to zkrátka považuji za standard...

Kohout na víně


Když jsme dojedli konečně přišla ta vytoužená chvíle a mohla jsem si jít stoupnout za pult. Celý prostor pro cukráře je otevřen do restaurace, takže jsem bohužel nemohla nakouknout do kuchyně, ale snad se mi to ještě někdy povede. I tak jsem si ale připadala jako v nebi! Konečně jsem stála na místě skutečných profesionálů a mohla si vychutnat tu záři "reflektorů" a teplo pečících trub. Pan Jaruška, šéfcukrář La Gare a zároveň Les Moules je naprosto fantastický a jsem ráda, že mi věnoval dvě hodiny svého života. Je to člověk, od kterého bych se velmi ráda učila.





Již jsem byla na několika kurzech pečení, kde se Macarons okrajově probíraly a na rychlo připravily, ale nikdy jsem neměla tu možnost si je vyzkoušet připravit od začátku do konce. Pan Jaruška mi, co se týče pečení nechal naprosto volnou ruku a vše jsem si mohla připravit. Jen krém byl již hotov. Zodpověděl mi všechny mé (přiznávám možná poněkud otravné) dotazy a to i ty, které se Macarons netýkaly. Odnesla jsem si desítky nových informací a také velkou dávku inspirace. Doufám, že v těchto workshopech budou pokračovat a já se tam opět brzy vrátím.

Výraz mluvící za vše

Vlastní výroba

2 komentáře :

  1. To byl individualni kurz? A nejaky (aspon jeden) prekvapivy tip? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, tehdy začali s pořádáním různých workshopů, bohužel to ale provoz nejspíše nedovoloval dále pořádat (soudím z průběhu), tak s tím přestali. Škoda, ale samozřejmě chápu. Překvapivý tip nemám, spíš pro mě osobně bylo překvapením, že se makronky povedly :) pekli jsme podle klasického receptu s cukrovým rozvarem a u makreonek je více než jinde důležité přesně dodržet všechny kroky. Jde tu o stupně i o minuty.

      Vymazat