neděle 12. března 2017

Maltský deník týden první

Tak už se to stalo. A stalo se to tak rychle, že se mi ještě teď točí hlava. Ano, přestěhovali jsme se na Maltu.

Valletta

Uplynulé dva týdny byly šílené. Vyklidit náš prodaný vymazlený pražský byteček, všechny naše věci katalogizovat a natěsnat do pár metrů čtverečních do domu rodičů mé lepší polovičky. A nakonec zbalit celý náš společný život do 80 kg. O dost horší byla skutečnost, že jsem si nemohla sbalit téměř nic z mého kuchyňského arzenálu. Nakonec se mnou mohly letět jen tři nože, dánská uzená sůl, bottarga a samozřejmě barmanský arzenál, protože hlad je převlečená žízeň. Poté nás čekal přestupní let na Maltu, mimo sezónu bohužel nelétají přímé lety, takže cesta na pražské letiště v pět ráno a přílet na Maltu v osm večer. Korunovalo to ubytování v tom asi nejšílenějším hostelu na světě. Přiletěli jsme v pátek, v pondělí nastupovali na intenzivní kurz AJ a do toho sháněli bydlení. Do vlastního jsme se stěhovali ve středu. Nasadili jsme prostě turbo a zpětně děkuji všem v Čechách i zde na Maltě, kdo nám pomohli. A že těch lidí nebylo málo.


Jestli to byl dobrý nápad uvidíme s odstupem času. Zatím jsou pocity smíšené. Malta, jak řekl náš kamarád, vzhledově dost připomíná Marakéš. A místní lidé jsou mixem evropanů a arabů, takže nám občas zůstává rozum stát. Všechno je tu jiné, na spoustu věcí jsme připraveni byli, na spoustu jsme se připravit nemohli a spoustu jich podcenili. Mnoho lidí nás varovalo před místní dopravou, jak je špatná a že řidiči jezdí jako šílenci. Ale věřte, že si to nedokážete představit, dokud to nezažijete. Nic, co jste dosud zažili se tomu nedá přirovnat. Ale Malta nyní neskutečně roste a prosperuje, je to vidět na každém kroku. Akorát si myslím, že tomu všemu novému místní ještě nepřivykli. Možná se tak stane, možná nikoliv. Nic to však nemění na faktu, že je to krásná země, která možná jen potřebuje pár let na revitalizaci a hledání sama sebe.

Mé životní minimum.

Nechci však, aby mé řádky vyzněly negativně. To mě možná jen ovlivňuje dnešní celkem dvou hodinové čekání na autobus, autobusy tu totiž jezdí jednou za 30 minut a jsou neustále plné, proto řidič často ani nezastaví a prosviští dál. Ano, potřebujeme skůtr (značka rychle, snad to přežijeme). Takže k těm pozitivním věcem:



Je tu slunce. Heč.
Je tu moře. Hééééč!
Je tu neustálý přísun čerstvého ovoce a zeleniny a všechno to dokonce chutná, jak má. Heč!
Je tu nepřeberné množství organických potravin a dále potravin z Itálie a Británie. Heč!
Je tu super výběr ryb a seafoodu. Ehm, heč!
Je tu skvělé maltské a italské víno. Heč!
Je tu super výběr organické kosmetiky a drogerie. Heč!

Těšte se tedy na nová objevování, zkoušení a vaření. A vzhledem k tomu, že můj kuchyňský arzenál skutečně zůstal v Čechách, tak se s tím zkusím poprat a vytvořit co nejjednodušší recepty.

A ještě poslední věc. Z bytu máme výhled na moře. Miluji Maltu. Jo a heč! ;)

22 komentářů :

  1. doprava na Maltě je naopak naprosto fantastická! Arriva vás dostane všude, jízdní řády jsou v pohodě a celý čtvrt rok jsme ji milovali! Každej kdo v životě jel metrem se v tom musí vyznat!!
    Slunce bude za pár týdnů nesnesitelné a my se budeme smát vám, jak tam chcípáte...heč (omg)
    Moře super, co na tom, že je přístupné jen po žebříku :-D
    No a perla nakonec - skvělé maltské víno :-DD ty sladký břečky co tam pijou...brrr
    Dobré víno a dobrý sýr, o tom si zde můžou nechat tak max. zdát!


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda že jste se nepodepsal, pak vy vašemu názoru mohl být přikládán větší význam. Malta je krásná, ale malá zem, velikostí jen o něco větší, než je Brno. Stejně jako v ČR můžete tady jíst a pít špatně nebo dobře. Je na každém, co si vybere. Vzhledem k velikosti a podnebí však nemůžete očekávat zemi neomezených možností.

      Vymazat
    2. Arriva tu před 3 lety zkrachovala.už tu dávno nejezdí ��

      Vymazat
  2. kolik dni by jsi potřebovala na nastup do jazykoveho kurzu ? :D
    2 měsice než začneš ? :D jsou lidi co v pátek objednaji a v pondelí už do kurzu chodí a nefnukaj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 2 měsíce jsou málo, myslím, že tak 5 by bylo cajk. Jsem prostě pomalejší ufňukánek no. ;)

      Vymazat
  3. Ahoj Péťo! Bavilo mě číst, co jsi napsala :), budu vyhlížet pokračování. Chystáme se na Maltu na pár měsíců v červnu, tak teď hltám všechny články, který by mi ten ostrůvek trošku víc přiblížily :). Přesouváme se tam z deštivé Anglie:)), takže jako na heč sluníčko a héééč moře se už těšíme:)). I přesto, že jsme se tady měli dobře, naše "doma" je pořád v čechách, takže pro nás to taková drasťárna nebude:))).
    Přeju ať se vám daří:) a brzo se zabydlíte:)
    Janča Sl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jančo. Malta je super, jen je potřeba si uvědomit, jak je maličká. V UK je lepší výběr všeho, na druhou stranu to moře a sluníčko to vynahradí a sehnat se tu dá ve výsledku vše.

      Vymazat
  4. Rozmohl se nám tu takový nešvar. Pár sprostých komentářů... Nebráním se otevřené diskuzi i kritice, ale sprostí u toho být opravdu nemusíme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nesneseš že se někomu nelibi tve články tak mážeš všechno krom chvály ?
      to se pak nediv že ti nadavají

      Vymazat
    2. Že se někomu nelíbí mé články je naprosto v pořádku a já to beru. Co neberu jsou sprosté urážky. Mazané jsou pouze ty.

      Vymazat
  5. Pardon já ne jazykovou školu čekala měsíc a půl a byla jsem zjištěna ze jiní lidé čekají mnohem déle. A v článku jsem nečetla žádný náznak fnukani

    OdpovědětVymazat
  6. Malta z gastronomickeho hlediska?
    O gastronomii tady nemáš ani větu jen same heeč heeč heeeč.
    Napsat to storkát opravdu neni vtipné ale trapné.

    Nedivim se, že ti lidi nadavají. Jen si stežuješ na uplně bežne veci.Žádna zajimava informace. Škoda snad další články budou lepší pak si možná budeš moct dovolit to heeeč. S tímhle článkem bych se nechlubila

    OdpovědětVymazat
  7. Že vam to za to stojí... Zakládat nový účet, jen abyste mohl(a) dál psát podobné zcestné komenty... No pro tentokrát aspoň bez sprostých slov. Když už jste četl(a), že chci psát o Maltě z gastronomického hlediska, je škoda, že jste tu větu nedočetl(a) celou, pak byste se dozvěděl(a) jednu celkem zásadní informaci a sice, že tento článek je jen resumé našeho příjezdu. Pak by vás nemuselo tolik rozčilovat, že tu vlastně žádná gastro informace není. To heč vás evidentně vážně dráždí. Vyprdněte se už na to, pořád to samé, že vás to baví...

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji hodně štěstí.Byl jsem na Maltě už třikrát a letos tam letím zase.Jako rodina také stále přemýšlíme o stěhování na Maltu.Krásný ostrov a počasí je super.Díky za blog přeji mnoho ůspěchů a at se Vám daří.Pavel

      Vymazat
    2. Tak vy jste už mazáci! :) Děkujeme a přejeme totéž! :)

      Vymazat
  9. Ahoj Peti, super článok budem sa tešiť na ďalší :) My práve absolvujeme tvoju prvú časť- vyklízení bytíku v Prahe a v květnu frčíme na Maltu takže budem čakať na ďalšie typy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Ani nevis, jak s tebou soucitim! 😀 Dalsi clanky budou, jen co se vylecim a zase budu moci obrazet ostrov. Napis az priletite, radi se s podobnymi dobrodruhy potkame. ;) P.

      Vymazat
  10. Koukam Peto, ze od stredni je ten svet porad stejnej a lidi se nezmenili a umi byt porad zavistivi :) Strasne Ti preju, at se Vam tam dari a mate se krasne a Ty jsi porad tak usmevava a energicka :) Strasne si uzivam Tve recepty:)
    Lucka J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lucko! Páni, tebe jsem neviděla let! Děkuji za podporu, je prostě lepší to nevnímat. ;) Moc děkujeme za krásná slova a přejeme totéž! Péťa

      Vymazat
  11. A já vás vůbec neznám a stejně vám to přeju. Tiše závidím každé Heč, ale nevím, proč by někdo nemohl mít moře, když já ho nemám :))
    Ať vám to nadšení vydrží co nejdéle a nesnáze přijdou až.... ale, co by přicházely. Mějte se prima!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme! Ono samozřejmě nic není jen černobílé a každé to heč je vykoupené tím, jak nám třeba chybí rodina, přátelé a spousty dalších věcí, které máme na Česku tak rádi. Nesnáze byly, jsou a budou a je na každém, jak se s tím popere a my se jen ta nedáme. :) Mějte se taktéž prima! Petra

      Vymazat