pondělí 29. června 2015

Rebarborové bábovičky


Čas od času musím dostát svému bábovkovskému jménu a upéct nějakou tu bábovku. Moc mě ale nebaví takové ty klasické velké kusy. Zrovna se mi doma sešla kupa rebarbory a já přemýšlela, co s ní. Brouzdala jsem po internetu a hledala a hledala... A pak mě to napadlo! Mini bábovičky! Tady jsou a věřte, že si je zamilujete. Samochvála sice smrdí, já vím, ale chtělo se mi doslova vykřiknout "Mňam"!

Na cca 10 mini báboviček budete potřebovat:

Ingredience:

Těsto:

160 g hladké mouky + 1 lžíce na obalení rebarbory
1 lžíce prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
115 g másla
150 g cukru + 1 lžíce
kůra z poloviny citronu
2 vejce
1 lžíce citronové šťávy
85 g podmáslí
150 g rebarbory

Glazura:

130 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce mléka


Formu na mini bábovičky si pečlivě vymažu máslem a troubu rozehřeji na 170°C.

Rebarboru omyji a po celé délce oloupu. Nakrájím ji na drobné kousky a obalím v lžíci hladké mouky.

Ve velké míse smíchám 1 ¼ šálky mouku, prášek do pečiva a sůl. V samostatné velké míse nebo míse vyšlehám máslo s cukrem a citronovou kůrou zhruba 2 minuty do nadýchané světlé pěny. Do máslové hmoty postupně po jednom zašlehám vejce a nakonec citronovou šťávu.

Do máslové směsi postupně střídavě na třikrát zamíchám moučnou směs a podmáslí tak, abych začínala i končila moukou. Nakonec do těsta vmíchám polovinu rebarbory. Těstem plním připravené formičky zhruba půl centimetru pod okraj a na vrh nasypu zbývající rebarboru.

Bábovičky peču zhruba 25 minut dozlatova, jejich propečenost kontroluji pomocí ponořené špejle. Jakmile špejli z těsta vytáhnu čistou, bábovky z trouby vyjmu. Nechám je 5 minut odpočinout ve formě, poté je vyjmu a nechám zcela vychladnout na mřížce.

Mezitím si vyšlehám ingredience na glazuru, poliji jí vychladlé bábovičky a nechám zcela zaschnout.


1 komentář :