pátek 12. června 2015

Nejlepší chřestový koláč! Fakt!


Ačkoliv už od mala jím všechny možné druhy zeleniny, včetně brokolice, špenátu a kapusty (mňam, mňam a mňam), chřest jsem ještě před pár lety vůbec neznala. O to víc si jej teď užívám a jakmile přijde květen, je moje lednička doslova přecpaná chřestem. A já také samozřejmě. Předpokládám, že je vám tedy jasné, že právě teď je to období, kdy cpu chřest fakt do všeho. No a hlavně do sebe samozřejmě! :)

Tenhle koláč u nás zabodoval a musím se přiznat, že jsme ho ve dvou stihli zlikvidovat zhruba za dvě hodiny. Nejlepší je totiž ještě horký, čerstvě vytažený z trouby. Jen pozor na popáleniny. ;)


Na jeden koláč budeme potřebovat:

Ingredience:

Těsto:

200 g hladké mouky
1 lžička soli
100 g změklého másla + na vymazání
1 vejce

Náplň:

1 lžíce olivového oleje
3 šalotky nasekané na jemno
2 vejce
300 ml smetany (min. 31%)
200 g ementálu, strouhaného nahrubo
300 g zeleného chřestu
sůl a pepř


Těsto připravuji s pomocí kuchyňského robotu, kdy si do mísy proseji mouku a sůl a přidám na kostky nakrájené máslo. Hnětu na nízké otáčky až se mi ze směsi vytvoří drobenka. Poté přidám vajíčko a hnětu dokud nemám jednolité pružné těsto. Samozřejmě je možné těsto připravovat i ručně, postupuji tak úplně stejně, jen je třeba pracovat velmi rychle, pokud se těsto příliš dlouho hněte, stane se gumovým a pokazí to výslednou chuť. Před jeho ručním zpracováním tak doporučuji ochladit si ruce ve studené vodě, otřít si je a dát se do hnětení. Pořád je ale třeba myslet na to, že je nutné pracovat rychle, s těstem se tak není čas mazlit. Hotové těsto zabalím do potravinové folie a nechám v lednici aspoň hodinu odpočívat.

Do trouby vložím pečící plech a předehřeji ji na 190 °C, formu na koláč vymažu máslem a vychlazené těsto vyjmu z lednice. Připravím si arch pečícího papíru, který lehce popráším moukou a těsto na něm vyválím. Rozvaluji ho rovnoměrně do tvaru formy a v průběhu kontroluji, aby bylo na každé straně minimálně o 4 cm širší, než forma, zároveň by mělo být silné max. 0,5 cm. Rozválené těsto namotám na váleček a přenesu do formy. Těsto ve formě urovnám a zatlačím do krajů. Přečnívající části těsta odříznu buď nožem nebo palcem ohnu a odtrhnu o hrany formy. Takto zarovnané těsto propíchám vidličkou a dám ještě na 10 minut do lednice chladit.


Mezitím si na pánvi rozehřeji olej a vsypu šalotku. Opékám ji do zlatova a dám stranou.  V míse si prošlehám vajíčka a s pomocí metly přimíchám smetanu. Směs osolím a opepřím a vsypu ementál, vše pořádně promíchám. Chřest omyji, odkrojím dřevnaté konce a po celé jejich délce odstraním "ostny". Zelený chřest na rozdíl od bílého nikdy neloupu celý, není to třeba.


Formu vyndám z lednice, na těsto položím pečící papír a vsypu sušené fazole - tím se těsto zatíží a při pečení se nevyboulí. Takto připravenou formu vložím do trouby na vyhřátý plech a peču 15 minut takzvaně na slepo, dokud nezačnou lehce zlátnout okraje. Formu vyjmu, odstraním fazole a pečící papír a vrátím ještě na 10 minut do trouby. Poté opět vyjmu z trouby (v tuto chvíli je lepší vyjímat koláč i s plechem, bude se vám s ním později lépe manipulovat) a do předpečeného korpusu rovnoměrně rozprostřu cibuli a vliji smetanovou směs. Nakonec na vrchu naskládám chřest. Koláč vrátím do trouby (teď se hodí ten plech ;) a peču dalších cca 25 minut, dokud náplň neztuhne a sýr na povrchu nezačne zlátnout.


Upečený koláč nechám 5 minut odpočívat ve formě a poté jej vyjmu.

Tak šup šup, dokud ten chřest ještě je!

P.S.: Až později mě napadlo přidat do koláče ještě uzeného lososa, pokladla bych jej na předpečené těsto a pak postupovala stejně, jako v receptu (cibulka, vaječná směs, chřest). Uff, úplně se mi zbíhají sliny. Sakra, musím okamžitě sehnat další chřest!

Žádné komentáře :

Okomentovat