středa 17. června 2015

Můj veganský život s Ellou Woodward


Recenzovat knížky mě vždycky bavilo. Beru to vždy velmi poctivě a z gruntu. A recenzovat knížku Lahodně s Ellou - tedy veganky, ke všemu ještě bezlepkové bylo pro mě - masožrouta obecného velká výzva.

Ellu Woodward už nějakou tu chvíli pozoruji. Píše úžasný food blog Deliciously Ella plný rad, jak se stravovat čistě rostlinně. Upřímně, trošku jsem si nad tímto druhem stravování klepala na čelo, ale když jsem se o příběhu Elly dozvěděla více, čím dál tím více chápu její pohled na svět a na stravování. Osobně si nemyslím, že veganství je správný životní styl (tak a teď mě ukamenujte), existují však choroby, které jsou ovlivněny stravováním a tak je pro mnoho lidí veganství jedinou možností, jak v životě fungovat. Podobně to měla i Ella. Za studií na univerzitě byla prakticky upoutaná na lůžko, protože onemocněla syndromem, který ničí autonomní nervový systém. Onemocnění je to vážné a složité, nebudu se o něm více rozepisovat, ale byl to hlavní důvod, proč Ella změnila svůj jídelníček od základů. Jejímu onemocnění to hodně pomohlo a dnes je z ní v podstatě zdravá žena a mohla vysadit léky, které původně měla naordinované doživotně.

Část nákupu

Mě je Ella moc sympatická už jen tím, že to není ta klasická veganka, která nutně potřebuje celé své okolí přesvědčit o své pravdě. Naopak, ona sama sice nejí maso a živočišné výrobky, ale to jen proto, že jejímu stavu nedělají dobře. Své čtenáře však často u receptů upozorňuje, že se hodí třeba jako příloha k lososu nebo by do salátů přidala sýr.

Pečené fazole, kurkumové smaženky, hummus

Knížka mě tak opravdu zaujala a bavila. I když se rozhodně nevyhýbám veganským jídlům, nikdy jsem jim tak úplně nepřišla na chuť. Ano, jako člověk, který jí maso jsou pro mě veganská jídla často nedochucená. Vegani mají chuťové pohárky prostě mnohem citlivější. I přesto je však kniha "Lahodně s Ellou" plná skvělých receptů plných úžasných surovin. I když já osobně bych si ještě více pohrála s kořením a bylinkami, což jsem také dělala.

Jahodové nanuky z banánů a datlí

Největší problém jsem však měla se sehnáním všech potřebných surovin. Ani v Praze to nebyla procházka růžovým sadem a nakupováním jsem strávila dva dny. Například kadeřávek či mouku z hnědé rýže jsem nesehnala a tolik potřebné datle medjool jsem vzdala, až jsem je zcela náhodou objevila v Makru. Všechny tyto suroviny se však dají sehnat přes internet, takže zkrátka nepřijdou ani obyvatelé menších měst a venkova.

Krémová polenta se žampiony

I přes počáteční nákupní úsilí se pro mě kniha stala jednou z nejoblíbenějších kuchařek a budu se k ní i nadále ráda vracet. A to i bez živočišného dodatku - není vždy třeba. Fakt!

Jako úplně nejlepší hodnotím recept na rýžový salát. Byl prostě perfektní.

Teplý salát z divoké rýže


Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

300 g černé nebo červené rýže
3 stroužky česneku, prolisovaného
2 lžíce tamari (lze nahradit sojovou omáčkou)
1 hrnek rozinek
100 g piniových oříšků
1 lžíce tahini
šťáva z jednoho citronu
olivový olej
sůl a pepř
nať z jarní cibulky (tu jsem si přidala já)

Teplý salát z divoké rýže

Rýži dám do velkého hrnce a uvařím dle návodu na obalu. Když se rýže začne vařit, přidám česnek a tamari. Čas od času rýži zkontroluji a v případě potřeby přidám vodu.

Zatímco se rýže vaří, zaliji rozinky horkou vodou - budou tak měkčí, nechám je tak 20 minut a zcedím je.

Jakmile je rýže téměř hotová, piniové oříšky na sucho opražím na pánvi a přidám k nim rozinky, citronovou šťávu, tahini a dávkou olivového oleje. Recept neuvádí množství, já přidala 50 ml.

Připravenou směs oříšků a rozinek pečlivě zamíchám do uvařené rýže a osolím a opepřím.

Jelikož mi v receptu chybělo něco zeleného, přidala jsem na jemno nasekanou nať jarní cibulky. Ta rýži příjemně osvěžila a dochutila. Ač Ella doporučuje rýži podávat teplou, mě více chutnala studená. Ale to je už na každém, jaké má chutě. :)

-oo-

A co vy masožravci? Jak se stavíte k veganské stravě? Dáte si jí občas nebo se jí vyhýbáte obloukem? A už jste měli knihu Elly v ruce? Co jí říkáte?

P.S.: Tímto za poskytnutí knihy k důkladnému testování děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský.

3 komentáře :

  1. Ahoj :-) "Zhltla" jsem Tvojí recenzi a moc se mi líbí! Myslíš, že bych Tě mohla moc poprosit o recept na ty Pečené fazole a kurkumové smaženky? Moc mě zaujaly a ráda bych je vyzkoušela.. Díky moc a hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Iveto, děkuji, jsem moc ráda, že byla recenze užitečná. :) Mým cílem však není tu kopírovat recepty, naopak bych jsem chtěla podpořit prodej, protože Ella si to vážně zaslouží. Za aktuálních 269,- Kč si tak pořídíš knihu kde tě nadchne mnoho receptů, věř mi, já sama v ní mám asi tisíc záložek. ;) Petra

      Vymazat
  2. Hezka recenze, mam podobny postoj, celkove se mi kniha moc libi, ac muj zivotni styl je spis opacny, nekolika recepty jsem sve portfolio obohatila...

    OdpovědětVymazat