pondělí 17. listopadu 2014

Street Food Festival #2 + dýňovo mrkvový krém s kokosovým mlékem a zázvorem


Konečně jsem se prodrala všemi možnými i nemožnými povinnostmi a mohu se v klidu ohlédnout za podzimním Street Food Festivalem, který se konal 12. října v Tiskárně na vzduchu v pražské Stromovce.

Když nad tím tak přemýšlím, je fantastické pozorovat, jak se celé gastro/foodie odvětví mění. Tentokrát nás bylo přes 70 prodejců s jídlem, které bychom si před pár lety hodili do škatule "neprodejné". Řekněte sami, dali byste si před pěti lety kozí sýr, topinku s pomazánkou, celerovou polévku a zajedli to hmyzem? Asi se najde jen pár, kteří na tuto otázku odpoví ano.


A tak zatímco před třemi lety, kdy jsem se poprvé podobného festivalu účastnila frčely klasické muffiny, dnes již chceme více. Objevujeme nové, neobvyklé a zdánlivě nezkombinovatelné chutě a parádně si je užíváme. Už existuje celkem slušná základna jídloholiků, kteří si dávají pozor na to, co kupují. A díky jim za to, tak jak se mění jejich poptávka, mění se i nabídka a dnes jsme svědky revoluce. A mě osobně to stále posouvá dál a nutí o jídle ještě více přemýšlet, ještě více objevovat, ještě více kombinovat. A za to vám všem děkuji, bez vás bych dnes nebyla tam, kde jsem.


Speciální poděkování pak posílám organizátorům a celému jejich týmu a všem těm, kteří se u nás na stánku zastavili a něco ochutnali. Nejupřímnější díky pak patří těm, kteří se za námi vrátili, aby nám řekli, jak jim chutnalo. Nebylo vás málo a byli jste skvělí! Díky!


A protože mě pořád všichni otravujete s receptem na tu super polévku (vaše slova), tak tady ho máte!

Dýňovo mrkvový krém s kokosovým mlékem a zázvorem

Na 8 porcí budete potřebovat:

Ingredience:

1500 g očištěné dýně Hokaido
500 g očištěné mrkve
100 g očištěného zázvoru
1 lžíce oleje
3 velké šalotky
3 stroužky česneku
1 lžička mletého chilli
1,7 l zeleninového vývaru
1 plechovka kokosového mléka
kokosové mléko, koriandr a chilli na ozdobu


V hrnci si rozpálím olej a  zpěním na něm nasekanou šalotku, prolisovaný česnek a chilli dozlatova, dávám však pozor, aby mi česnek nezhnědl, takový česnek zhořkne a nedá se použít.

K cibulovému základu přidám pokrájenou dýni, mrkev a zázvor. Zaliji vývarem, přivedu k varu a plamen stáhnu na polovinu. Vařím zhruba 30 minut nebo do změknutí zeleniny.

Poté celou směs rozmixuji tyčovým mixérem a dle chuti osolím a opepřím. Z kokosového mléka si dám stranou čtyři lžíce na ozdobu polévky a zbytek pečlivě zamíchám do polévky.

Polévku podávám ozdobenou kokosovým mlékem, koriandrem a chilli.

5 komentářů :

  1. Tuhle polevku mam z tech dynovych variaci nejradsi. Akorat to kokosove mleko varim v polevce hned od zacatku, krasne to dyne natahne a chut je hodne kokosova...

    OdpovědětVymazat
  2. Petro, doufám, že to bude dobrý, protože jsem se jednou za sto let rozhodla držet přesně receptu a šla jsem tomu dvakrát do obchodu :D www.claireshomemade.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je výýýborná. Ale nebyla bych to já kdybych něco nepřidala. Takže - zkuste to příště ještě doladit šťávou z pomeranče, dodá to tomu takový extrašvih, díky moc za recept :-)

      Vymazat
    2. Díky moc! Přiznám se však, že já bych už asi v této kombinaci do pomeranče nešla, ten bych si nechala na klasickou variantu se smetanou místo kokosového mléka a ještě přidala skořici. :) Ale proti gustu. Jsem ráda, že chutnala a ty dvě cesty stály za to. :)))

      Vymazat