Za těch pár let jsem s ní prožila mnoho legrace (to když jsem se trapně smála svým vlastním textům, ha ha), mnoho stresu (to když jsem se přihlásila na nějaký piknik či festival a neměla ponětí, do čeho to vlastně jdu) a i mnoho smutku (to když se moje dyslexie projevila naplno a já to pak v diskuzi pod článkem pěkně schytala).
Získala jsem díky ní mnoho zkušeností (díky kterým teď některým z vás peču na svatby a jiné oslavy), mnoho přátel (protože jídlo prostě spojuje) a mnoho úžasných zážitků (to když třeba můj recept vyjde v časopise, točím rozhovor o jídle pro rádio nebo přinesu přátelům třeba něco k snědku a oni se rozplývají blahem).
Jsem jí vděčná za mnoho. Možná i ona je jedním z důvodů, proč mě - největšího psychouše a nerváka v okolí ještě neopustil přítel a ještě pro mě vymyslel úžasnou zábavu - naši milovanou Balkonovou restauraci na Nové Harfě.
Bábovko, děkuji Ti za vše, bez Tebe by to nebylo a troufám si tvrdit, že jsi třetím členem naší party. Věřím, že spolu prožijeme ještě mnoho šílených let a na znamení díků ode mě prosím přijmi tento dort. Je jen a jen pro Tebe! :-*
Všechno nejlepší!
Snový dýňový dort
Na formu o velikosti 18 cm budete potřebovat:
Ingredience:
Korpus:
1 malá dýně Hokaido
85 g změklého másla + na vymazání formy
200 g krupicového cukru
2 menší vejce
1 lžička vanilkového aroma
185 g hladké mouky
3/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
25 ml slunečnicového oleje
125 ml mléka
Krém:
150 změklého másla
100 g moučkového cukru
1 lžíce javorového sirupu
1 lžička mleté skořice
250 sýru Philadelphia
Do mísy si odvážím máslo a cukr. Šlehám je společně zhruba pět minut, dokud mi nevznikne světlá hladká pěna. Poté postupně zašlehám vejce a vanilkové aroma.
Do jiné mísy si proseji mouku, sodu a sůl.
Do máslové směsi přidám odvážené dýňové pyré a slunečnicový olej. Pomocí metly vše míchám dohladka. Poté do směsi postupně na třetiny pomocí stěrky zamíchám mouku a mléko. Pokud mám v těstě hrudky, opět si pomohu metlou a pořádně směs promíchám, aby mi v ní nezůstaly žádné hrudky.
Troubu si předehřeji na 170°C. Dno dortové formy o průměru 18 cm si vyložím pečícím papírem a boky vymažu máslem. Těsto do formy přesunu a peču zhruba 60 minut. Jeho propečenost si kontroluji pomocí špejle - jakmile se mi těsto na špejli nepřichytává, je hotovo. Dort vyjmu z trouby a nechám 5 minut ve formě odpočinout. Poté jej přemístím na mřížku a nechám zcela vychladnout.
Máslo vyšlehám společně s cukrem do světlé pěny. Přidám javorový sirup a skořici a postupně zašlehávám sýr.
Každé patro korpusu promažu jednou čtvrtinou krému a patra poskládám na sebe. Zbylou čtvrtinou pomažu boky a vrch dortu. Ozdobím dle libosti. Já vytvořila girlandu, ale vy můžete použít třeba jedlé květy. Fantazii se meze nekladou.
Pokud se vám zrovna nechce péct, ale přesto byste tento dort rádi ochutnali, pak nás oba najdete již tuto neděli na Street Food Festivalu. A nejen to, budu tam mít mnoho a mnoho jiných dýňových dobrot. Hledejte naši Balkonovou restauraci na Nové Harfě - poznávací znamení jsou dýně. Stavte se to se mnou oslavit něčím dobrým, moc ráda vás uvidím!
Vaše Petra
Každé patro korpusu promažu jednou čtvrtinou krému a patra poskládám na sebe. Zbylou čtvrtinou pomažu boky a vrch dortu. Ozdobím dle libosti. Já vytvořila girlandu, ale vy můžete použít třeba jedlé květy. Fantazii se meze nekladou.
Pokud se vám zrovna nechce péct, ale přesto byste tento dort rádi ochutnali, pak nás oba najdete již tuto neděli na Street Food Festivalu. A nejen to, budu tam mít mnoho a mnoho jiných dýňových dobrot. Hledejte naši Balkonovou restauraci na Nové Harfě - poznávací znamení jsou dýně. Stavte se to se mnou oslavit něčím dobrým, moc ráda vás uvidím!
Vaše Petra
A já jsem myslela, že to je mrkvový barva je to stejná. Dýňový dort jsem tedy ještě nejedla, a vypadá docela lákavě :)
OdpovědětVymazat