úterý 7. října 2014

Rumové mini koblížky


Zase nastala ta chvíle, kdy se můj muž přihlásil do barmanské soutěže a vymyslel si něco, co ode mě potřeboval upéct. Tentokrát se jednalo o koblihy. Měl totiž za úkol vymyslet  drink inspirovaný knihou a jelikož "žere" Saturnina od Jirotky, volba byla jasná. Ano, podobně jako Saturnin, i můj muž by v Café Imperial tuze rád házel po lidech koblihy. A já mám občas chuť hodit něco po něm... ;)

Na cca 30 mini koblížků budete potřebovat:

Ingredience:

125 ml mléka
15 g droždí
1 lžička cukru krupice
250 g hladké mouky + na vál
25 g změklého másla
20 g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžička citronové šťávy
1 lžička rumu
3/4 lžičky soli
kachní sádlo na smažení


Mléko dám do kastrůlku a ohřeji, těsně před varem jej z plotny odstavím. Odměřím si 50 ml z ohřátého mléka, naliji jej do hrnku a rozdrobím do něj droždí. Přidám lžičku krupicového cukru, lžíci z odvážené mouky a promíchám. Hrnek přikryji čistou utěrkou a nechám na teplém místě vzejít kvásek. Hotovo je ve chvíli, kdy obsah hrnku nabude a je plný po okraj. Trvá to cca 15 minut, ale hodně záleží na teplotě, někdy je proces rychlejší, někdy trochu delší.

Změklé máslo a moučkový cukr dám do mísy a mixuji cca 5 minut, do světlé nadýchané pěny. Postupně do ní přimixuji žloutky a nakonec pomocí stěrky po kapkách zamíchám citronovou šťávu a rum.

Do jiné mísy si proseji zbytek odvážené mouky a sůl.

Do žloutkové směsi vliji kvásek, přidám moučnou směs a vlažné mléko. Vše stěrkou pořádně promíchám - vznikne mi hodně lepivé těsto. Hotové těsto lehce popráším hladkou moukou, přikryji čistou utěrkou a opět nechám na teplém místě hodinu kynout.


Vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný vál a vyválím asi 1,5 cm vysokou placku. Pomocí kulatého vykrajovátka (použila jsem vykrajovátko o průměru 4 cm). Odřezky prohnětu a znovu vyválím a vykrájím koblížky. Takto pokračuji dokud nevykrájím celé těsto. Koblížky nechám na pomoučněné ploše 20 minut vykynout. 

V kastrolu rozpálím tuk a snížím plamen na polovinu. Množství tuku záleží na velikosti kastrolu, doporučuji spíše menší, protože koblihy jsou velice rychle usmažené. Smažím je dozlatova a maximálně tři koblihy najednou, větší množství ani nestíhám obracet a připalují se. Je důležité, aby tuk sahal těsně pod polovinu koblihy, aby vznikla světlá linka uprostřed, na prvních kouscích si tak množství tuku vyzkoušejte. 


Usmažené koblihy skládám na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby se do nich přebytečný tuk vsákl. Servíruji je posypané moučkovým cukrem. 

Možná se podivujete nad použitím kachního sádla. Neexistuje však lepší tuk, který byste na koblihy mohli použít (zeptejte se babičky). Nebojte se, koblihy nejsou sádlem nijak cítit.



Žádné komentáře :

Okomentovat