čtvrtek 17. dubna 2014

Meruňkové velikonoční cupcakes aneb králíčkova zadnice


Jestli mě na Velikonocích něco nudí, tak jsou to vejce. Jako dítě jsem vařená vejce začala nenávidět zhruba tak druhý den po tomto svátku legálního bití žen. Měli jsme jich vždycky hodně, jednat jsme jednu dávku vyráběli pro koledníky (a vždycky toho spousta zbyla) a druhak je domů z výprasků nosil i můj bratr. Děsně mě štvalo, že třeba takoví koledníci v Americe dostávají čokoládu a koláče (aspoň to tak bylo u Kačera Donalda) a my jen vejce! Jaká nespravedlnost. A tak jsem si řekla, že já budu jiná. Já totiž budu rozdávat cupcakes! A třeba ten výprask nebude ani tak velký. Držte mi palce!


Na cca 10 ks budete potřebovat:

Ingredience:

Cupcakes:

75 g změklého másla
100 g vanilkového cukru krupice
2 vejce
130 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
40 ml mléka
30 g nadrobno nakrájených sušených meruněk

Krém:

100 g změklého másla
1 lžička vanilkového extraktu
150 g moučkového cukru
2 lžíce meruňkové marmelády bez kousků ovoce
zelené potravinářské barvivo

Králičí zadnice:

fondán či marcipán
růžové potravinářské barvivo


Změklé máslo společně s cukrem si vyšlehám šlehačem do světlé pěny. Po jednom zašlehám vejce a šlehač odložím. Mouku si proseji společně s kypřícím práškem, přidám špetku soli a promíchám. Vezmu stěrku a do máslové hmoty vsypu polovinu moučné směsi a přidávám polovinu mléka a sirupu. Stěrkou promíchám a přidám druhou polovinu. Přisypu meruňky a opět promíchám - už jen lehce, hotové těsto může obsahovat hrudky, nebojte - ty se při pečení rozpustí. Troubu si předehřeji na 170°C. Formu na muffiny si vyložím papírovými košíčky nebo pečlivě vymažu máslem. Těsto do nich plním centimetr pod okraj košíčku/formy, pečením ještě vyběhne. Peču je cca 10 - 15 minut, hodně záleží na troubě. Jejich propečenost si kontroluji pomocí špejle - jakmile se mi těsto na špejli nepřichytává, je hotovo. Cupcakes vyjmu z trouby a nechám 5 minut ve formě odpočinout. Poté je vyjmu a nechám zcela vychladnout.

Máslo s extraktem si vyšlehám do světlé pěny. Poté po částech zašlehám prosátý moučkový cukr. Nakonec přidám meruňkovou marmeládu a špetku potravinářského barviva a znovu promixuji, dokud barva není rovnoměrná a v požadovaném odstínu.


Postup na králičí zadnici:

1. Fondán pořádně prohnětu a část si obarvím na růžovo. Používám k tomuto gelové barvy, vždy jen na špičku párátka. barvu nanesu na fondán a hnětu ho, dokud není barva stejnoměrná.
2. Z bílého fondánu si vytvořím 10 koulí o průměru 1,5 cm a na pracovní ploše lehce "připlácnu", aby se mi spodek koule skosil - vytvořím si tak v podstatě polokouli, která bude tvořit základ králíčka.
3. Z bílého fondánu oddělím 30 menších kousků, ze kterých vytvaruji kuličky o průměru zhruba 0,5 cm. Deset jich nechám, jak jsou a z dvaceti vyrobím tlapky. Kuličky postupně protáhnu do oválku (tvar Tic-Tacu) a ten prstem zploštím.
4. Z růžového fondánu si oddělím 60 kousků o velikosti hlavičky špendlíku a 20 o něco větších. Ze všech se snažím vytvarovat kuličky. Větší kuličky mi nahradí patu - kuličku vtlačím na připravenou packu. To samé udělám s menšími kuličkami, které nahrazují bříška prstů. Aby mi všechny části držely pohromadě, lepím je k sobě štětečkem namočeným ve vodě. Fondán má vysoký obsah cukru, proto není třeba používat lepidlo. 



4 komentáře :

  1. Ja osobne nie som až tak zaľúbena do cupcakov ale tieto sú fakt krásne ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, ta láska přichází postupně. Je vidět, že jste už načatá :).

      Vymazat
  2. Jéé, já chci jít k tobě na koledu! :D

    OdpovědětVymazat