pondělí 21. dubna 2014

Hody, hody... Nádivkové muffiny


Recept na nádivkové muffiny se sem chystám dát už týden. Nějak nebyl čas. Včera jsem se například celý den válela na sluníčku, abych to pak večer zakončila válením na gauči (to sluníčko mě utahalo). Jistě chápete, že to byla o moc důležitější činnost, než nějaké psaní blogu.

Každopádně jsem se k tomu dokopala aspoň dnes a tak, kdyby vám náhodou koledníci všechno snědli a vy měli energii ještě něco přidělat, tak nádivkové muffiny jsou vážně tou nejlepší volbou. 


Jinak oproti předchozím letům už v Praze máme k dostání kopřivy (chápu, jak moc směšná tato věta je pro ty z vás, kdož žijí na vesnicích, do Prahy se musí kopřivy dovážet, haha, hihi, tak jsme se zasmáli a jedeme dál ;) ). A myslím, že za to trochu mohu i já, protože jsem loni bombardovala dotazy na kopřivy snad všechny farmáře, kteří se směrem Praha byť jen podívali. Nemáte tedy zač :). Letos tak byly jak na farmářských trzích, tak jsem je dokonce našla i v Makru (přiznám se, tam jsem nelobbovala). 

Na 10 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

120 ml mléka
1/2 kostky droždí
špetka krupicového cukru
500 g slaniny v celku
150 ml vývaru
4 ks včerejší rohlíky/housky
4 ks vejce, žloutky a bílky zvlášť + 1 vejce na potření
hrst kopřiv
hrst medvědího česneku
špetka mletého muškátového květu
sůl a pepř

Mléko dám do rendlíku a mírném plameni ohřeji, ale jen tak, aby bylo vlažné a nevařilo se. Trvá to pouze chviličku. V misce si rozmělním droždí se špetkou cukru, přimíchám vlažné mléko a nechám vzejít kvásek. 

Slaninu si nakrájím na kostičky a na pánvi vypeču do křupava. Pečivo také nakrájím na drobné kostičky a v míse přeliji vývarem. 

Kopřivy v cedníku přeliji vařicí vodou a pak ihned studenou. Vařicí voda kopřivy spaří a nebudou žahat, studená voda pak zajistí, že si udrží krásnou barvu a nezčernají. Kopřivy nechám okapat a vysuším pomocí papírových utěrek, ale nejlepší je pořídit si odstředivku na salát (Ikea či jiné domácí potřeby zhruba 120,- Kč), usnadní vám to velkou spoustu práce se sušením salátů. Kopřivy pak společně s medvědím česnekem nasekám na drobno. 


Pečivo, slaninu (i s výpekem) a bylinky promíchám dohromady se žloutky a kváskem. Přidám muškátový květ a podle chuti osolím a opepřím. Z bílků si ušlehám tuhý sníh a zlehka jej do směsi zapracuji. 

Troubu si předehřeji na 180°C a formičky na muffiny si pečlivě vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Plním je hotovým těstem zhruba 1 cm pod okraj formičky, muffiny ještě vyběhnou. Nechám 10 minut odpočívat a poté peču 25 minut. Následně povrch muffinů potřu rozšlehaným vejcem a peču ještě dalších 15 minut. Po vyjmutí z trouby nechám muffiny 15 minut odpočívat ve formičkách a až poté je vyndám na mřížku a nechám zcela vychladnout.

Muffiny jsou ideální svačinka, můžete je servírovat jen tak, nebo třeba jako předkrm nebo je použijte jako přílohu k velikonoční pečínce. Když je rozříznete, pomažete máslem a přidáte kousek čerstvého medvědího česneku nebo vajíčkovou pomazánku, dostanete se do jiných výšin. 

Tak dobrou chuť a hezké Velikonoce!

Žádné komentáře :

Okomentovat