pondělí 17. února 2014

Česnekový krém pro maroda


Má drahá polovička právě onemocněla onou známou mužskou smrtelnou nemocí. A jelikož jsem žena činu, okamžitě jsem zahájila ozdravovací kůru. Jak jinak, než jídlem a jak jinak, než česnekem.

Zatím to vypadá, že i díky množství kvalitního českého česneku to zabralo, přinejhorším mě zítra čeká další várka.


Na 6 porcí budete potřebovat:

Ingredience:

2 lžíce olivového oleje
40 stroužků česneku
20 ks šalotek
2 snítky rozmarýnu
1300 ml drůbežího vývaru
500 ml 33% smetany
sůl a čerstvě mletý pepř
olivový olej a petrželku na ozdobu
4 plátky toustového chleba

Česnek a cibuli si očistím a nasekám na drobné kousky. V hrnci si rozpálím olej, vsypu česnek, cibuli a rozmarýn a opékám zhruba 5 minut dozlatova - pozor, zejména česnek nesmí zhnědnout, jakmile to s jeho opékáním přeženete, zhořkne!

Když jsou česnek a cibule opečené, vyjmu rozmarýn a přidám vývar a smetanu. Polévku přivedu k varu, ztlumím oheň na polovinu a nechám na plotně probublávat, dokud se mi tekutina nezredukuje zhruba na polovinu - trvá to přibližně 30 minut. Jakmile je hotovo, odstavím polévku z ohně, tyčovým mixérem ji rozmixuji na hladký krém a podle chuti osolím a opepřím.


Pánev (ideálně grilovací) rozpálím na plotně a na sucho na ní z obou stran opeču plátky toustového chleba. Chleby rozkrájím na 4 tyčinky a ještě teplé podávám k horké polévce pokapané olivovým olejem a ozdobené petrželkou.


Množství česneku se jistě zdá extrémní, ale díky smetaně je polévka opravdu jemná a velmi chutná (soudím dle vybíleného talíře). Ale upřímně, dnes mi nešlo o líbačku, ale o to, zničit rýmičku. Tak hodně štěstí dámy!

2 komentáře :

  1. Tak dneska jsem s touto nemocí lehla já... Hned jak jsem viděla příspěvek, bylo jasné, co budu obědvat. Dvě malé žluté cibulky a jeden a půl paličky česneku + 3 malé brambůrky, aby byla polévka trochu hustší, zbytek podobně jako ty. Nic víc se doma nenacházelo, ale i tak chutnala skvěle, tak mě snad taky brzo postaví na nohy :)

    OdpovědětVymazat