úterý 5. listopadu 2013

Halloweenské kořeněné dýňové cupcakes


Já vím, já vím. Další americký svátek. Chápu, že mnoho z vás jej nemá ráda a na Ježíška si nedá sáhnout. Já jsem v tomto trochu liberálnější. Na Ježíška samozřejmě stále věřím a je jasné, že i letos mi přinese velkou spoustu kuchařek a různých nezbytností do kuchyně, která už chudinka praská ve švech, ale nevidím důvod, proč bych měla bojkotovat Santu. Vždyť ten dědula je celkem roztomilý.


Halloween je jedním z amerických svátků, které s oblibou slavím a kdybych byla vládce této země, okamžitě bych jej zařadila na seznam státních svátků. Vždyť jde jen o lepší verzi našich dušiček. Lepší pro děti samozřejmě, které se celkem nenásilnou formou (pokud jim tedy v předvečer všech svatých nepustíte horor) dozvědí něco více o životě. Maminkám k tomu vydlabou dýně jakožto hezký svícen a navíc ještě rodiny obejdou všechny sousedy, takže se s nimi seznámí. Jako úplný bonus na závěr mají tunu sladkostí. No řekněte, není ten svátek fantastický???

Protože k pravému Halloweenu patří dýně (mňam), rozhodla jsem se upéct dýňové cupcakes. Nemohla jsem se však rozhodnout, zda použít skořicový nebo javorový krém, proto jsem na to šla do lesa a udělala oba. Mňáááááááám!


P.S.: ano já samozřejmě vím, že sem tento recept dávám pozdě, ale jsem v totálním časovém skluzu. Proto asi i Vánoce budu slavit na Nový rok. Nicméně si myslím, že vám nic nebrání si tyto cupcakes upéct kdykoliv jindy, třeba právě o vánočních svátcích. Vánocemi totiž tak trochu díky použitému koření silně zavánění.

Na cca 12 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

Cupcakes:

125 g polohrubé mouky
1/2 lžičky sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
1 lžičku mleté skořice
1 lžičku mletého kardamomu
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
315 g třtinového cukru
115 g rozpuštěného a vychladlého másla
2 velká vejce
1 střední dýně Hokkaido

Skořicový krém:

60 g změklého másla
125 g sýru Philladelphia
80 g moučkového cukru
1 lžička mleté skořice

Javorový krém:

80 g změklého másla
125 g sýru Philladelphia
100 g moučkového cukru
2 lžičky javorového sirupu

Nejprve je třeba si z dýně vytvořit pyré. Troubu si předehřeji na 190°C.  Dýni si rozříznu na půl a odstraním z ní semínka. Plech si vyložím pečícím papírem a dýni na něj položím řezem dolu. Nechám péct zhruba hodinu, dokud není dýně měkká a vidlička se do ní neboří jako do másla. Po vyjmutí z trouby si nechám dýni trochu zchladnout, ale ještě teplou ji oloupu - jde to velice jednoduše, asi jako u brambor na loupačku. Takto upravenou dýni rozmixuji na hladké pyré a to přendám na jemný cedník, který mám podložený mísou. Pozor, cedník se nesmí dotýkat dna mísy, dýně je plná vody a potřebuji, aby co nejvíce odkapala. Pyré jsem nechala odkapat zhruba hodinu, potom jsem si z něj odvážila 210 g potřebných na cupcakes a zbytek přendala na vzduchotěsné nádoby. Takto uchované pyré vydrží pár dní v lednici nebo několik měsíců v mrazáku.

Příprava dýňového pyré a fondánové ozdoby.

Troubu si předehřeji na 170°C a plech na muffiny si vyložím cukrářskými papírovými košíčky. V míse promíchám mouku, sodu, sůl, prášek do pečiva a koření.  V jiné míse si lehce vidličkou prošlehám vajíčka. V další míse smíchám cukr s rozpuštěným máslem a pečlivě přimíchám pyré. Do máslové hmoty přesypu polovinu sypké směsi a polovinu vajec, promíchám stěrkou do smíšení a postup opakuji se zbytkem sypké směsi a vajec. Když je těsto promíchané, začnu jej plnit do připravených košíčků. Těsto plním zhruba centimetr pod okraj košíčku. Peču 15 - 20 minut, jejich propečenost si kontroluji pomocí špejle - jakmile se mi těsto na špejli nepřichytává, je hotovo. Cupcakes po vyjmutí z trouby nechám 5 minut odpočinout ve formě, poté je vyndám a nechám zcela vychladnout.

Všechny ingredience na krémy musí mít pokojovou teplotu. Oba pak připravím podobným postupem, nejdříve si v míse ručním šlehačem našlehám máslo do světlé pěny - trvá to zhruba 5 minut. Poté do másla zašlehám prosátý moučkový cukr a nakonec Philladelphii společně se skořicí/javorovým sirupem.

Krémem si naplním cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a zdobím jím povrch zcela vychladlých cupcakes.


Následně je mohu ozdobit různými způsoby, buď cukrářskými posypy, strouhanou čokoládou, či ozdobami z obarvených potahovacích hmot (marcipán, fondán). Já použila fondán, který jsem si předem obarvila gelovými potravinářskými barvami a pomocí vykrajovátek z nich vykrájela Halloweenské motivy.


Tyto cupcakes jsou díky dýňovému pyré neuvěřitelně vláčné. Pokud byste je chtěli mít ještě více kořeněné, můžete do nich přidat mletý zázvor, hřebíček, citronovou kůru. V podstatě jakékoliv koření, které jste zvyklí používat i do vánočního cukroví. Nenechte se odradit zdlouhavou přípravou pyré, je to vážně velice jednoduché a ve skutečnosti vám jeho příprava zabere jen pár minut. Pokud si upečete velkou dýni, budete mít o to více pyré do mrazáku a dýňové cupcakes si pak můžete upéct, kdykoliv se vám zachce. Věřte, že jedna várka nestačí. A v mezičase si můžete třeba vydlabat dýni. Třeba takovou pěknou, jako mám já! ;)


5 komentářů :

  1. Vypadají naprosto nádherně :) Krémy určitě vyzkouším, oba musí být vynikající :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Opravdu nerada si chválím vlastní výrobu, protože samochvála smrdí, ale byly vážně moc dobré ;).

      Vymazat
  2. Vypadají úžasně a věřím, že i tak chutnali :)

    nicolexs.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Jsou nádherné! Kde jste sehnala ta super vykrajovátka? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyto konkrétně jsem kupovala před lety v Bologni, ale dnes už se dají sehnat i v Čechách. Např zde: http://www.eshop-lilie.cz/detail/3403265/dyne-nerezove-vykrajovatko-na-perniky či http://potrebynapeceni.cz/kovova-vykrajovatka/1177-vykrajovatko-lebka-4018598199552.html#.

      Vymazat