Jistě už dnes máte plné zuby sladkého a říkáte si, že by to chtělo také nějaký slaný recept. Jistě máte pravdu. Jistě vám však mohu říct pouze to, že v tom případě jste na tomto blogu špatně. Já jistojistě jedu na sladkém.
Letos jsem bohužel neměla na přípravu
cukroví moc času. Jasně, upekla jsem klasiky jako vanilkové
rohlíčky (ano vanilkové, ne vanilinové), linecké, perníčky...
Co však u nás nesmí chybět nikdy jsou různé nepečené kuličky.
Čokoládové lanýže jsou stálicí, ale nemá moc smysl sem na ně
dávat recept. Hravě jej najdete, stačí letmo mrknout na net. Já
jsem se rozhodla se s vámi podělit o mé oblíbené kuličky, které
vyrábím ve třech variantách – mandlové s bílou čokoládou a
amarettem, čokoládové s pomerančovým likérem a kokosové s
rumem. Ano čtete dobře, všechny jsou velmi opilé.
Já osobně dělám kuličky menší
než malé s průměrem zhruba centimetr, jsou hezčí a úhlednější.
Proto pokud budete dělat větší, počítejte s tím, že budete
mít méně kusů, než je uvedeno.
Mandlové bonbony s bílou čokoládou a Amarettem
Na cca 50 kousků budete potřebovat:
Ingredience:
50 g kvalitní bílé čokolády
250 g sušenek Lotus
100 ml mandlového likéru Amaretto
(např. značka Disaronno)
100 g jemně mletých mandlí + na
obalení
75 g změklého másla
25 g moučkového cukru
Čokoládu si rozpustím ve vodní
lázni tak, že si do malého kastrůlku dám do jeho poloviny vodu a
přivedu ji k varu. Snížím plamen na polovinu a na kastrůlek
postavím skleněnou nebo keramickou nádobu (nedoporučuji na bílu
čokoládu používat kovovou nádobu, ta velmi dobře vede teplo a
při chvilce nepozornosti se vám čokoláda začne pálit). Bílou
čokoládu nalámu na menší kousky a vložím ji do nádoby. Za
stálého míchání nechám čokoládu zcela rozpustit. Pozor na
připalování, i kvalitní bílá čokoláda dokáže pěkně
potrápit, pokud začnu mít pocit, že se začíná připalovat
(začne se přichytávat na stěnách nádoby a jakoby tuhnout) bez
obav sundám nádobu z kastrůlku, ale nepřestávám míchat. Když
bude třeba, po chvilce ji tam zase vrátím a pokračuji v
rozpouštění. Poté nechám čokoládu při pokojové teplotě
lehce zchladnout, ale dávám pozor, aby mi nezatuhla.
Sušenky rozmixuji v mixéru (pokud jej
nemáte, vložte je do pevného sáčku a rozdrťte pomocí válečku).
Důležité je, aby mi nezůstaly žádné větší kousky. Rozdrcené
sušenky zaliji likérem, promíchám, aby se dostal všude a nechám
chvilku stát.
Máslo si společně s cukrem vyšlehám
do pěny, trvá to zhruba 5 minut a poté do směsi zašlehám
čokoládu. Přisypu mleté mandle a sušenkovou směs a vše pořádně
promíchám. Hotové těsto dám na hodinu chladit do lednice.
Na mělký talíř si nasypu mleté
mandle a z vychlazeného těsta vytvořím kuličky, které následně
obaluji v mandlích. Hotové obalené bonbony vkládám na malých
cukrářských košíčků a skladuji v uzavřené nádobě v
lednici.
Čokoládové bonbony s pomerančovým likérem
Na cca 60 kousků budete potřebovat:
Ingredience:
200 g cukrářských piškotů
100 ml pomerančového likéru (např. značka Cointreau)
250 ml smetany ke šlehání 33%
55 g krupicového cukru
50 g holandského kakaa + na obalení
120 g kvalitní hořké čokolády
strouhaná kůra z jednoho bio pomeranče
Piškoty rozmixuji v mixéru (pokud jej nemáte, vložte je do pevného sáčku a rozdrťte pomocí válečku). Důležité je, aby mi nezůstaly žádné větší kousky. K rozdrceným piškotům přidám strouhanou pomerančovou kůru, zaliji likérem a promíchám, aby se dostal všude. Nechám chvilku stát.
Smetanu dám společně s cukrem a kakaem do rendlíku a za občasného míchání, aby se mi vše spojilo, přivedu k varu. Odstavím z ohně a do směsi vmíchám čokoládu nalámanou na menší kousky. Míchám, dokud se čokoláda nerozpustí a nechám vychladnout.
Piškoty vsypu do čokoládové směsi
a zpracuji na těsto. Podle potřeby dám do ledničky na chvilku
zatuhnout.
Na mělký talíř si proseji kakao a z vychlazeného těsta vytvořím kuličky, které následně obaluji v kakau. Hotové obalené bonbony vkládám na malých cukrářských košíčků a skladuji v uzavřené nádobě v lednici.
Kokosovo rumové bonbony
Na cca 50 kousků budete potřebovat:
mnam to vypada krasne
OdpovědětVymazatDěkuji! :)
VymazatVypadá to báječně, už několik dní tu slintám. Dokonce jsem kvůli tomu investovala do pomerančového likéru:) Ale nemám zkušenosti s bílou čokoládou, tak nevím, která je kvalitní. Můžete poradit?
OdpovědětVymazatOli, s bílou čokoládou je pořád trochu problém. Já používám Valrhonu, ale je potíž se k ní dostat. Dobré zkušenosti mám i s touto značkou: http://dortisimo.cz/eshop/okoldy-a-okoldov-polevy/6099-callebaut-prav-bl-okolda-28-150-g.html. Pak jsem ještě v Tesco u čokolád zahlédla, že mají pod svou značkou Tesco finest švýcarskou bílou čokoládu, tak bych možná v případě nouze použila tu. Obecně ale platí, že pokud Vám ta čokoláda nebude chutnat, tak ji nepoužívejte, nebude vám chutnat ani v cukroví. Přeji hodně zdaru a dejte vědět, zda a jak Vám chutnalo.
VymazatTak jsem zatím vyzkoušela ty čokoládové s pomerančovým likérem a jsou naprosto super! Určitě je udělám příští rok na Vánoce. Na ty z bílé čokolády se chystám taky:)
OdpovědětVymazatTak to moc ráda slyším. Tedy čtu :).
Vymazat