pondělí 23. prosince 2013

Trojitá vánoční slast. Nebo chlast?


Jistě už dnes máte plné zuby sladkého a říkáte si, že by to chtělo také nějaký slaný recept. Jistě máte pravdu. Jistě vám však mohu říct pouze to, že v tom případě jste na tomto blogu špatně. Já jistojistě jedu na sladkém.
Letos jsem bohužel neměla na přípravu cukroví moc času. Jasně, upekla jsem klasiky jako vanilkové rohlíčky (ano vanilkové, ne vanilinové), linecké, perníčky... Co však u nás nesmí chybět nikdy jsou různé nepečené kuličky. Čokoládové lanýže jsou stálicí, ale nemá moc smysl sem na ně dávat recept. Hravě jej najdete, stačí letmo mrknout na net. Já jsem se rozhodla se s vámi podělit o mé oblíbené kuličky, které vyrábím ve třech variantách – mandlové s bílou čokoládou a amarettem, čokoládové s pomerančovým likérem a kokosové s rumem. Ano čtete dobře, všechny jsou velmi opilé.

Já osobně dělám kuličky menší než malé s průměrem zhruba centimetr, jsou hezčí a úhlednější. Proto pokud budete dělat větší, počítejte s tím, že budete mít méně kusů, než je uvedeno.


Mandlové bonbony s bílou čokoládou a Amarettem



Na cca 50 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

50 g kvalitní bílé čokolády
250 g sušenek Lotus
100 ml mandlového likéru Amaretto (např. značka Disaronno)
100 g jemně mletých mandlí + na obalení
75 g změklého másla
25 g moučkového cukru

Čokoládu si rozpustím ve vodní lázni tak, že si do malého kastrůlku dám do jeho poloviny vodu a přivedu ji k varu. Snížím plamen na polovinu a na kastrůlek postavím skleněnou nebo keramickou nádobu (nedoporučuji na bílu čokoládu používat kovovou nádobu, ta velmi dobře vede teplo a při chvilce nepozornosti se vám čokoláda začne pálit). Bílou čokoládu nalámu na menší kousky a vložím ji do nádoby. Za stálého míchání nechám čokoládu zcela rozpustit. Pozor na připalování, i kvalitní bílá čokoláda dokáže pěkně potrápit, pokud začnu mít pocit, že se začíná připalovat (začne se přichytávat na stěnách nádoby a jakoby tuhnout) bez obav sundám nádobu z kastrůlku, ale nepřestávám míchat. Když bude třeba, po chvilce ji tam zase vrátím a pokračuji v rozpouštění. Poté nechám čokoládu při pokojové teplotě lehce zchladnout, ale dávám pozor, aby mi nezatuhla.

Sušenky rozmixuji v mixéru (pokud jej nemáte, vložte je do pevného sáčku a rozdrťte pomocí válečku). Důležité je, aby mi nezůstaly žádné větší kousky. Rozdrcené sušenky zaliji likérem, promíchám, aby se dostal všude a nechám chvilku stát.

Máslo si společně s cukrem vyšlehám do pěny, trvá to zhruba 5 minut a poté do směsi zašlehám čokoládu. Přisypu mleté mandle a sušenkovou směs a vše pořádně promíchám. Hotové těsto dám na hodinu chladit do lednice.

Na mělký talíř si nasypu mleté mandle a z vychlazeného těsta vytvořím kuličky, které následně obaluji v mandlích. Hotové obalené bonbony vkládám na malých cukrářských košíčků a skladuji v uzavřené nádobě v lednici.


Čokoládové bonbony s pomerančovým likérem



Na cca 60 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

200 g cukrářských piškotů
100 ml pomerančového likéru (např. značka Cointreau)
250 ml smetany ke šlehání 33%
55 g krupicového cukru
50 g holandského kakaa + na obalení
120 g kvalitní hořké čokolády
strouhaná kůra z jednoho bio pomeranče

Piškoty rozmixuji v mixéru (pokud jej nemáte, vložte je do pevného sáčku a rozdrťte pomocí válečku). Důležité je, aby mi nezůstaly žádné větší kousky. K rozdrceným piškotům přidám strouhanou pomerančovou kůru, zaliji likérem a promíchám, aby se dostal všude. Nechám chvilku stát.

Smetanu dám společně s cukrem a kakaem do rendlíku a za občasného míchání, aby se mi vše spojilo, přivedu k varu. Odstavím z ohně a do směsi vmíchám čokoládu nalámanou na menší kousky. Míchám, dokud se čokoláda nerozpustí a nechám vychladnout.


Piškoty vsypu do čokoládové směsi a zpracuji na těsto. Podle potřeby dám do ledničky na chvilku
zatuhnout.

Na mělký talíř si proseji kakao a z vychlazeného těsta vytvořím kuličky, které následně obaluji v kakau. Hotové obalené bonbony vkládám na malých cukrářských košíčků a skladuji v uzavřené nádobě v lednici.



Kokosovo rumové bonbony


 

Na cca 50 kousků budete potřebovat:

Ingredience:


40 g změklého másla
120 g moučkového cukru
30 g holandského kakaa
karibský rum dle chuti
50 - 100 g strouhaného kokosu (podle množství rumu) + na obalení


Tento recept se u nás v rodině dědí. A je fakt, že jsem byla alkoholik nejspíš už jako dítě, protože jsem tyto bonbony vážně milovala. Vždycky mě štvalo, že jich máma dělá tak málo, takže já pravidelně dělám trojitou dávku. Asi nemá smysl říkat, že už jich ve mně letos třetina zmizela....
Množství rumu a také kokosu v těstě se u tohoto receptu hodně mění, záleží totiž jen na vás, jak moc opilé chcete bonbony mít. Já osobně hodně, proto dávám 50 ml rumu a k tomu 100 g kokosu. Pamatuji se, když jsem už byla větší a dělali jsme tyto kuličky s tatínkem, ten rum neodměřoval, lil, lil a lil a pak se vymlouval na to, že mu „upadla ruka“. Tak tak nějak to mám i já! Rumu si přidejte kolik chcete, když jej však dáte víc, počítejte s tím, že musíte přidat i kokos.

Všechny ingredience si v míse propracuji na těsto. Dám do lednice vychladit, klidně i přes noc. Všechny chutě se tak krásně spojí.

Na mělký talíř si nasypu strouhaný kokos a z vychlazeného těsta vytvořím kuličky, které následně obaluji v kokosu. Hotové obalené bonbony vkládám na malých cukrářských košíčků a skladuji v uzavřené nádobě v lednici.


Musím si zde ještě dovolit říci něco o použitých ingrediencích. Pokud použijete místo kvalitní čokolády tu na vaření, místo cukrářských piškotů dětské, koupíte neznačkové likéry a laciné máslo – nedejbože nějaký ztužený tuk, nikdy nedocílíte té správné chutě a ani konzistence. Jsou Vánoce, tak se společně se mnou trochu rozmazlete. A dejte vědět, jak vám chutnalo.  

6 komentářů :

  1. Vypadá to báječně, už několik dní tu slintám. Dokonce jsem kvůli tomu investovala do pomerančového likéru:) Ale nemám zkušenosti s bílou čokoládou, tak nevím, která je kvalitní. Můžete poradit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, s bílou čokoládou je pořád trochu problém. Já používám Valrhonu, ale je potíž se k ní dostat. Dobré zkušenosti mám i s touto značkou: http://dortisimo.cz/eshop/okoldy-a-okoldov-polevy/6099-callebaut-prav-bl-okolda-28-150-g.html. Pak jsem ještě v Tesco u čokolád zahlédla, že mají pod svou značkou Tesco finest švýcarskou bílou čokoládu, tak bych možná v případě nouze použila tu. Obecně ale platí, že pokud Vám ta čokoláda nebude chutnat, tak ji nepoužívejte, nebude vám chutnat ani v cukroví. Přeji hodně zdaru a dejte vědět, zda a jak Vám chutnalo.

      Vymazat
  2. Tak jsem zatím vyzkoušela ty čokoládové s pomerančovým likérem a jsou naprosto super! Určitě je udělám příští rok na Vánoce. Na ty z bílé čokolády se chystám taky:)

    OdpovědětVymazat