čtvrtek 15. srpna 2013

Opilé banánové cupcakes s kokosovým krémem


Vypadá to, že jsem se do nich již definitivně zbláznila. Když ale ony jsou tak dobré!!! Tyto však raději nedávejte dětem, lehce jsem je totiž přiopila. Nebo kokosový likér vyměňte za sirup. Ale počítejte s tím, že v tu chvíli přijdete o veškerou legraci.

Na cca 24 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

Cupcakes:

170 g změklého másla
3 vejce
250 g polohrubé mouky
1,5 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
1/4 lžičky sody
120 g rozmačkaného zralého banánu

100 ml podmáslí
90 ml kokosového likéru (používám Batida de Coco, ale možné je i Malibu)
1 lžička vanilkového extraktu
200 g krupicového cukru

Krém:

250 g změklého másla
300 g moučkového cukru
30 ml kokosového likéru
50 g strouhaného kokosu
plátky sušeného kokosu na ozdobení

Troubu si předehřeji na 170°C a formu na muffiny vyložím papírovými košíčky, či pečlivě vymažu máslem.

Do mísy si proseji mouku, prášek do pečiva, sůl a sodu. Pečlivě promíchám a odložím stranou. V jiné misce si smíchám banán s podmáslím, kokosovým likérem a vanilkovým extraktem. V další míse si šlehačem vyšlehám cukr s máslem do světlé pěny (trvá to cca 5 minut) a do vzniklé směsi postupně po jednom zašlehám vejce. Nakonec do vaječné hmoty na nízké otáčky postupně na třikrát zašlehám moučnou a banánovou směs.

Hotovým těstem naplním papírové košíčky do 2/3 a peču 18 minut. Jejich propečenost si kontroluji pomocí špejle - jakmile se mi těsto na špejli nepřichytává, je hotovo. Cupcakes vyjmu z trouby a nechám 5 minut ve formě odpočinout. Poté je přemístím na mřížku a nechám zcela vychladnout.

Na krém vyšlehám máslo s cukrem do světlé pěny. Přidám likér, strouhaný kokos a znovu vyšlehám. Krémem si naplním cukrářský sáček s co největší ozdobnou špičkou a Cupcaky ozdobím. Nakonec vrch krému posypu plátky sušeného kokosu. Cupcaky skladuji v lednici, na stůl je dám až těsně před podáváním.

Poohlédnout se po dobrém kokosovém likéru se více než vyplatí. Batida de Coco je dnes k sehnání v každém větším supermarketu v okresních městech nebo běžně na internetu. V krajní nouzi je možné použít Malibu nebo nějaký "no name" likér, ale počítejte s tím, že kokosová chuť nebude tak výrazná. A z Batidy si navíc uděláte perfektní Piña Coladu.A co je víc, než mít dobrý drink v jedné ruce a dobrý cupcake v druhé? :)

P.S.: podle některých zdrojů právě dnes slaví Piña Colada své narozeniny. Tak si myslím, že byste na její počest měli něco upéct. ;)

3 komentáře :

  1. Už ten název zní strašně hezky :) Určitě někdy zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jeee babovko.cz byl ten nejkrasnejsi a nejchutnejsi stanek na Restaurant Day :)

    OdpovědětVymazat