středa 10. dubna 2013

Lanýžové rizoto s mečounem a krevetkami


Dělám co můžu, abych už konečně přivolala jaro. Předpokládám, že jste na tom asi úplně stejně. My už aspoň přesedlali na jarní jídelníček a ten je v našem podání plný ryb a mořských plodů.

Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

350 g rýže Arborio
50 g másla
1 šalotka, nasekaná nadrobno
50 ml suchého bílého vína
1 l zeleninového vývaru
80 g hříbků (mohou být i sušené, předem namočené)
80 g strouhaného parmazánu
1 lžička lanýžového olivového oleje
1 lžíce olivového oleje
200 g filetu z mečouna, nakrájeného na kostky o velikosti sousta
100 g krevetek, loupaných, předvařených, pokud možno chlazených
sůl a pepř na dochucení

Pokud použiji sušené hříbky, nechám je čtyři hodiny namočené ve studené vodě, tím krásně změknou. Ve větším kastrolu si rozehřeji máslo a osmahnu na něm šalotku dozlatova. Přidám rýži a za neustálého míchání ji také osmahnu do lehce zlatavé barvy. Přiliji víno a nechám ho zcela odpařit. Poté za stálého míchání na třikrát přiliji vývar, další dávku přidám vždy, až když je ta předchozí zcela odpařená. Ve chvíli, kdy rizoto zhoustne a rýže je již měkká, přidám hříbky, lžičku lanýžového oleje a parmazán, ještě chvilku míchám a odstavím z plamene. Osolím dle potřeby, přiklopím pokličkou a udržuji v teple.

Na pánvi si rozehřeji olej a zprudka na něm cca 5 minut peču kostky mečouna. Poté přidám krevetky a peču ještě zhruba 2 minuty. Osolím a opepřím.

Do hlubokého talíře nejdříve nandám rizoto a na jeho vrch nasypu mečouna a krevetky.

Uvědomuji si, že některé z uvedených surovin mohou být složitě dostupné. Pokud houby sami nesbíráte, poptejte se u rodiny a přátel a rodiny přátel. Zaručeně někdo ve vašem okolí hříbky sbírá a suší. U nás tuto činnost obstarává můj úžasný tatínek, protože pro mě je přece jen trochu obtížné hledat houby na Václaváku. Ryby a mořské plody se pokuste kupovat chlazené a co nejčerstvější. Krevety můžete nahradit i mraženou variantou, ale vybírejte opravdu pečlivě. Ano, kvalitní mořské plody jsou dražší, ale přeci si je nekupujete každý den. Lanýžový olej pak jídlu dodá specifickou chuť a hříbkům perfektně sedne. Existuje mnoho druhů tohoto oleje, které můžete na trhu objevit. Chuťově velice dobrý koupíte např. v prodejně Vom Fass, ale při jeho výrobě se používá pouze aroma z lanýžů. Pokud tedy chcete, aby vaše chuťové pohárky tančily radostí, pořiďte si olej ze specializovaných obchůdků s italskými potravinami. Na internetu jich najdete mnoho a není problém si olej nechat doslat kamkoliv po republice. Počítejte s vyšší cenou za malou lahvičku, ale vydrží vám dlouho, takový olej stačí dávkovat opravdu jen po kapkách. A věřte mi, stojí to za to! Tak dobrou chuť!

4 komentáře :

  1. Risotto miluji, hříbkové se u nás bohužel nekoná, nikdo by ho doma nejedl, takže dělám jen dýňové, řepové nebo k masu bylinkové. Lanýžový olej jsem nikdy nechutnala, stejně tak lanýže, dá se k něčemu přirovnat nebo je natolik specifický? Tu chuť si nedokážu vůbec představit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie,tak to je velká škoda, zkuste je doma na houby zlomit ;) Lanýže jsou opravdu velmi specifické a myslím, že nesnesou srovnání s čímkoliv. Trochu z nich samozřejmě ucítíte i houby, ale mám zkušenost, že chutnali i "nehoubařům". Každopádně je to hodně specifický produkt a buď je budete milovat nebo nenávidět, nic mezi tím se nekoná. je to podobné jako u oliv, někdo je miluje a někdo nenávidí... Ale pozor, opravdu je třeba zainvestovat, stejně jako u oliv i u lanýžů se může stát, že Vám jen nebude chutnat ten nejlevnější produkt. Například můj přítel nesnášel olivy. No zjistila jsem, že mu nechutnají takové ty zašedlé nakyslé mrchy, co se standardně prodávají všude okolo. Například Makro má ale výborné italské Olivefresche, které jsou krásně zelené, jako právě utržené. Jsou s peckou díky které si tu čerstvost udržují. Opravdu je doporučuji, chutnají úplně jinak, než to, na co jsme zvyklí a co se u nás vydává za olivy...
      Jinak doma máme tento olej: http://www.italskehodovani.cz/product/olivove-oleje/lanyzovy-olej-/482 vím, že je hodně drahý a je to malilinkatá lahvička, ale opravdu jej stačí dávkovat pouze po kapičkách. My si moc rádi nakrájíme různé sýry a namáčíme si je v právě v oleji, vezmu pak klasický olivový extra virgin a přidám jen pár kapiček lanýžového, je to výborné. I do rizota Vám pak stačí pár kapiček.

      Vymazat
  2. Petro, koukám jak blázen. První rok odebírám Apetit a jsem z pečení a kuchtění taky nadšená. Tvoje recepty vypadají skvěle. Chystám se na Apetit Piknik, jestli to vyjde, určitě se zastavim.
    Držim palce! Terka T. z OD.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terko, děkuji Ti moc! Chápu Tvé nadšení, kdo by při pohledu na ty dobroty v Apetitu odolal ;-) Ráda Tě uvidím. Přeji, ať se daří a to nejen v kuchyni.P.

      Vymazat