středa 26. prosince 2012

Hruškové bábovičky s bezinkovým sirupem a kardamomem


Už jako dítě jsem neměla ráda typické suché bábovky, při jejichž konzumaci se mi doslova prášilo do pusy a poté většinou následovala nevyhnutelná škytavka. Navíc ve chvíli, kdy velkou bábovku nakrojíte, okamžitě ztratí vše ze své krásy. V mém podání tak dělám bábovičky velikostně akorát do ruky a navíc neuvěřitelně vláčné. Největší zásluhu na tom má přidané ovoce.

Cca 20 kousků (podle velikosti formiček)

Ingredience: 

370 g polohrubé mouky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
2 lžičky mletého kardamomu
250 g másla + další na vymazání formiček
175 g světlého třtinového cukru
125 ml bezinkového sirupu (ideálně domácího, jinak se zkuste poohlédnout po nějakém přírodním produktu v bio obchodech, šťávy v supermarketech nemají s bezinkou většinou nic moc společného)
4 celá vejce
6 vyzrálých hrušek
moučkový cukr na závěrečné poprášení báboviček

Hrušky omyji, oloupu, zbavím jadřince a nahrubo nastrouhám. Poté je přesunu do cedníku a pomocí obrácené lžíce z nich vymačkám co nejvíce šťávy. Máslo si rozpustím a nechám zchladnout. Formičky na bábovičky pečlivě vymažu máslem a předehřeji si troubu na 180°C. Do mísy proseji mouku společně s kypřícím práškem a přimíchám kardamom. Přidám máslo, bezinkový sirup, cukr, prošlehaná vejce a nastrouhané hrušky. Vše důkladně promíchám a hotovým těstem naplním formy na bábovičky půl centimetru pod okraj. Bábovičky peču přibližně 25 minut nebo až se těsto přestane přichytávat na špejli. Ihned po upečení bábovičky vyklopím a nechám zchladnout. Nakonec bábovičky popráším moučkovým cukrem.

Tento recept má tu výhodu, že se dá dobře obměňovat, místo hrušek tak můžete použít jablka, dýni, či například nashi, bezinkový sirup zase můžete nahradit levandulovým nebo javorovým sirupem. Fantazii se zde meze opravdu nekladou.

2 komentáře :

  1. Hruškové bábovičky už se pečou a brzy příjde řada na brusinkové cookies.. Díky moc za skvělé recepty!
    Terka

    OdpovědětVymazat