neděle 24. února 2013

Mrkvový krém s chilli



Nemám ráda ten děs za oknem. O čem mluvím? O zimě, sněhu, větru, námraze a všech těch dalších hrůzách. Brrrr. Já jsem prostě vyloženě teplomilec a zamrzlou krajinu ráda pozoruji maximálně tak na fotkách. No a nebo z okna bytu s miskou horké polévky v ruce.

V tomto období tak pravidelně najíždím právě na polévkový režim. Čím hutnější, tím samozřejmě lepší. Všichni určitě znáte různé hráškové, čočkové, gulášové, držkové... Ale zkusili jste už někdy mrkvový krém? Pokud ne, tak jděte do toho, je to obrovská dobrota. Nebojte se, že by polévka byla příliš sladká, o vyváženou chuť se postará poctivý vývar a chilli.

Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

lžička másla
2 ks šalotky, nakrájené na drobno
6 ks větší mrkve, nakrájené na kostičky
stroužek česneku, prolisovaný
1 litr oblíbeného vývaru (já nejčastěji používám drůbeží)
kelímek Crème fraîche
lžička chilli
sůl, pepř
1 lžíce chilli oleje
1 den starý rohlík, nakrájený na kostičky

Základ polévky:

V kastrolu na másle krátce orestuji šalotku, mrkev a česnek. Přiliji vývar a přivedu k varu. Poté ztlumím teplotu a vařím zlehka přibližně půl hodiny, až je mrkev měkká.

Chilli krutony:

Na pánvi rozehřeji chilli olej a přisypu rohlík nakrájený na kostičky. Krutony opeču dozlatova a sesypu z pánve, aby zbytečně nenasákly olejem.

Dokončení polévky:

Když je mrkev dostatečně měkká, polévku rozmixuji ponorným mixérem dohladka a přimíchám chilli (já používám chilli vločky v mlýnku). Do krému vmíchám polovinu kelímku Crème fraîche. Vy můžete dát i méně, záleží na tom, jak husté máte polévky rádi. Já miluji takovou konzistenci, že když do polévky zapíchnu lžíci, tak zůstane stát. :) Hotový krém dosolím a dopepřím dle potřeby. Polévku rozdělím do misek, navrch přidám lžíci Crème fraîche, posypu krutony a přidám ještě trochu chilli. Pokud vás zrovna bude obtěžovat rýmička, pokapejte ještě polévku chilli olejem a věřte, bude vám hej!

Žádné komentáře :

Okomentovat