Původní úkol od mého muže zněl: "Kup sušenky s brusinkami, mají je třeba v M&S". To bych ale nebyla já, abych se minimálně nepokusila je upéct. Nikdy předtím jsem to ani nezkoušela a potřebovala jsem to zvládnout na první dobrou. Takže jsem zasedla k internetu a hledala. Receptů na sušenky existuje mnoho, nicméně jsem okamžitě zavrhla všechny varianty s ovesnými vločkami, protože to se prostě nedá jíst ;) Nakonec to vyhrála máslová varianta, takže jsem z několika receptů seskládala ten svůj a dala se do práce.
Na tento recept můžete použít i klasický třtinový cukr, já použila Muscovado, protože mám ráda jeho silnou chuť a aroma. No a místo brusinek a čokolády můžete použít cokoliv, na co zrovna máte chuť.
Ingredience:
145 g světlého třtinového cukru Muscovado
110 g změklého másla
1 vejce, lehce prošlehané
1 lžíce javorového sirupu
200 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
40 g sušených brusinek
1 lžíce javorového sirupu
200 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
40 g sušených brusinek
Máslo s cukrem vyšlehám šlehačem, až zasvětlá a nabude. Poté zašlehám vajíčko a sirup. Prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem vsypu do máslové hmoty a stěrkou vše pečlivě promíchám. Nakonec přisypu brusinky a čokoládu. Těsto ještě jednou pečlivě promíchám, aby se brusinky a čokoláda dostaly všude.
Ustřihnu si větší kus potravinové fólie a těsto na ní přenesu. Pomocí fólie z těsta vyválím váleček o průměru cca 5 cm, do fólie ho zabalím a dám minimálně na 1 hodinu do mrazáku.
Troubu předehřeji na 170 °C a na plech dám pečící papír.
Těsto vyjmu z mrazáku, odstraním fólii a váleček rozkrájím na cca 1 cm silná kolečka. Rozložím je na plech tak, aby kolem nich zůstal dostatek místa (cca 2 cm), sušenky při pečení ještě nabudou.
Sušenky peču přibližně 20 minut dozlatova (budou ještě měkké). Servíruji je buď ještě teplé se sklenicí mléka, či je uskladním v uzavřené nádobě, kde vydrží až týden.
Sušenky dopadly dobře a perfektně posloužily na akci, pro kterou byly určeny. Já jsem si to akorát trochu zavařila. Teď už je totiž musím péct pořád...
Výborný recept, povedly se napoprvé. I na Vánoce, jako cukroví! Diky za ně!
OdpovědětVymazatMoc ráda peču (a jím) domácí sušenky a tyhle dopadly na výbornou. Díky za super recept. Tina
OdpovědětVymazat