středa 8. srpna 2012

Brusinkové cookies s kousky čokolády


Původní úkol od mého muže zněl: "Kup sušenky s brusinkami, mají je třeba v M&S". To bych ale nebyla já, abych se minimálně nepokusila je upéct. Nikdy předtím jsem to ani nezkoušela a potřebovala jsem to zvládnout na první dobrou. Takže jsem zasedla k internetu a hledala. Receptů na sušenky existuje mnoho, nicméně jsem okamžitě zavrhla všechny varianty s ovesnými vločkami, protože to se prostě nedá jíst ;) Nakonec to vyhrála máslová varianta, takže jsem z několika receptů seskládala ten svůj a dala se do práce.

Na tento recept můžete použít i klasický třtinový cukr, já použila Muscovado, protože mám ráda jeho silnou chuť a aroma. No a místo brusinek a čokolády můžete použít cokoliv, na co zrovna máte chuť.

Ingredience:

20 sušenek

145 g světlého třtinového cukru Muscovado
110 g změklého másla
1 vejce, lehce prošlehané
1 lžíce javorového sirupu
200 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
40 g sušených brusinek
40 g kvalitní hořké čokolády nasekané na malé kousky


Máslo s cukrem vyšlehám šlehačem, až zasvětlá a nabude. Poté zašlehám vajíčko a sirup. Prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem vsypu do máslové hmoty a stěrkou vše pečlivě promíchám. Nakonec přisypu brusinky a čokoládu. Těsto ještě jednou pečlivě promíchám, aby se brusinky a čokoláda dostaly všude.

Ustřihnu si větší kus potravinové fólie a těsto na ní přenesu. Pomocí fólie z těsta vyválím váleček o průměru cca 5 cm, do fólie ho zabalím a dám minimálně na 1 hodinu do mrazáku.

Troubu předehřeji na 170 °C a na plech dám pečící papír.

Těsto vyjmu z mrazáku, odstraním fólii a váleček rozkrájím na cca 1 cm silná kolečka. Rozložím je na plech tak, aby kolem nich zůstal dostatek místa (cca 2 cm), sušenky při pečení ještě nabudou.

Sušenky peču přibližně 20 minut dozlatova (budou ještě měkké). Servíruji je buď ještě teplé se sklenicí mléka, či je uskladním v uzavřené nádobě, kde vydrží až týden.

Sušenky dopadly dobře a perfektně posloužily na akci, pro kterou byly určeny.  Já jsem si to akorát trochu zavařila. Teď už je totiž musím péct pořád...

2 komentáře :

  1. Výborný recept, povedly se napoprvé. I na Vánoce, jako cukroví! Diky za ně!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc ráda peču (a jím) domácí sušenky a tyhle dopadly na výbornou. Díky za super recept. Tina

    OdpovědětVymazat