pondělí 9. července 2012

Višňový cheesecake


Všude je teď spousta úžasně voňavého ovoce a tak se stalo, že jsem zcela neplánovaně obdržela košík plný višní. Přiznám se, že díky jejich trpkosti nepatří k mým oblíbeným, já ujíždím spíše na sladkých třešních. Přemýšlela jsem tedy, co s nimi a bylo jasné, že bude probíhat nějaká tepelná úprava za použití cukru :) Logicky mi z toho vypadl cheesecake a logicky jsem ho nedělala jen tak pro sebe, ale kamarádovi k narozeninám. Oficiálně můj první darovaný "dort" (přidala jsem k němu ještě pro jistotu lahev rumu, kdyby to nedopadlo).

Na základ cheesecaku jsem použila recept od Ann Feeley, která ho u nás kdysi proslavila ve svém Bakeshopu. V podstatě ho s menšími úpravami omílám stále dokola, protože jsem ještě nenašla nic dokonalejšího.

Ingredience na rozevírací formu o průměru 23 cm:

Korpus:

200 g hrubších sušenek (např. Lutos)
30 g rozpuštěného másla

Náplň:

340 g sýra Philadelphia
120 g cukru krupice
1 lžička citronové šťávy
3 vejce
1 lžička mleté skořice

Poleva:

225 g husté zakysané smetany
2 lžičky cukru krupice
špetka soli
300 g odstopkovaných a vypeckovaných višní
60 g třtinového cukru

Troubu si předehřeji na 190°C. Sušenky rozmixuji v mixéru (bohatě postačí i váleček) a promíchám s rozpuštěný máslem. Vzniklou směs pečlivě namačkám na dno rozevíratelné formy.

Philadelphii s cukrem, citronovou šťávou a vejci důkladně umixuji dohladka. Tuto náplň naliji na připravený sušenkový korpus a dám na 20 minut péct. Poté vyjmu z trouby, lehce popráším skořicí a nechám hodinku zchladnout.

Troubu si předehřeji na 210°C. Zakysanou smetanu smíchám s dvěma lžičkami cukru a solí, přeliji přes povrch cheesecaku a uhladím. Cheesecake vrátím na 5 minut do trouby. Poté ho nechám nejlépe přes noc chladit v ledničce.

Višně a cukr dám do kastrůlku a vařím, dokud višně nezměknou. Poté je zcedím a šťávu vložím zpět do kastrůlku. Nechám zredukovat na konzistenci medu a odstavím. Višně i višňový "med" nechám přes noc taktéž chladit v lednici.

Před dohotovením cheesecaku višně ještě jednou zcedím, abych je zbavila přebytečné šťávy. Višně pokladu na cheesecake a přeliji višňovým medem.


Naštěstí to dopadlo dobře. Tedy, jak se to vezme. Samozřejmě se mi jako na potvoru zasekla moje milovaná rozevíratelná forma a cheesecake z ní nešel vyjmout. Když jsem na ní šla hrubou silou, tak jsem se o ní pěkně pořezala. No, najděte mi někoho, kdo je schopný říct, že si málem uřízl prsty o formu na dort! Ale předání už bylo na jedničku a moc chutnal. Soudím dle boulí za ušima. I mých.

3 komentáře :

  1. Vypadá naprosto báječně Peťo :-) já jsem neodolala třešním, zrovna u nás na Bruntálsku dozrávají a dělala jsem to ještě s třtinovým cukrem a skořicí. Hodně zajímavá kombinace. Pravidelně jezdím do Prahy a to mě to vždycky táhne k Hájkům na jejich páje, to ti je lahoda. Decentně korpusu, mega moc ovoce. Musím ti pochválit polevu, to je fakt skvělé a využitelné na lecos. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Jsem ráda, že je recept zdrojem inspirace. Tak to má být. :)

      Vymazat
  2. Ahoj Peti. Cheesecake vypada naprosto dokonale... Rad bych se Te na neco zeptal, prosim, napis mi na sebe email.
    Dekuju moc a hodne zdaru pri dalsim inspirativnim peceni :-D
    Michal /spacaline@post.cz/

    OdpovědětVymazat