pondělí 2. července 2012

Amsterdam tour part#3 cukrárny, pekárny, jídlo do ruky


V Amsterdamu objevíte nějaký kus žvance doslova na každém rohu, takže se nemusíte bát, že zůstanete hlady. Já jsem se samozřejmě na cestu pečlivě připravovala, takže jsem tak nějak věděla kam chci jít. Něco jsem ale objevila až přímo na ulici.

Vlaams Frites Huis
Voetboogstraat 33, 1012 XK Amsterdam

Okénko s výbornými hranolky, na které si můžete vybrat jakoukoliv z nabízených dvaceti omáček (nebo klidně dvě). Na výběr máte ze dvou velikostí kornoutu a ceny se pohybují do 3€ bez omáčky. Ta je za příplatek 0,5€. Jak už sám název napovídá, jedná se o čistě belgickou záležitost. Tak jako tak to tu milují i místní, o čemž mě přesvědčil zejména pán, který odcházel s dvěma igelitkami k prasknutí nacpaných opravdu velkým množstvím hranolek :)



De Taart Van m´n Tante
Ferdinand Bolstraat 10, 1072 LJ Amsterdam


Tak trošku majitele této cukrárny podezírám z blízkého přátelství s mariánkou. Jakoukoliv šílenost (rozumějte dort) si dokážete představit, tu zde najdete. Neexistuje nic, co by pánové neudělali, před ničím se nezastaví. Prostředí cukrárny je hodně růžové, hodně bláznivé a vlastně i hodně příjemné. Na každém stole je vystaven jeden z výtvorů, který můžete pěkně zblízka omrknout. Mě ale nejvíce zaujal třípatrový dort zavřený v ptačí kleci :) Dali jsme si zde Cupcakes a muž se tak dlouho třásl nad čokoládovým dortem, až jsem mu ho objednala. Další cupcakes jsem si ještě nechala přibalit na cestu! Mňam mňam mňam!




Vlaardingse Haringhandel
Albert Cuypstraat, Amsterdam

Co by pro Nizozemí mohlo být příznačnější než herynek. U tohoto stánku uprostřed Albert Cuypmarket můžete ochutnat toho nejlepšího ve městě. Dát si ho můžete na tácek s chlebem nebo nechat zabalit do žemle. Doplněn je o křupavé naložené okurčičky a kousky cibule. Až si zdejší tržnici budete procházet křížem krážem, nepochybuji o tom, že se tu několikrát zastavíte.



Bakken met Passie
Albert Cuypstraat 51-53, 1072 CM Amsterdam
www.bakkenmetpassie.nl


Pekařství a patisserie, na které jsme narazili úplnou náhodou cestou na Albert Cuypmarket. Z tohoto místa jsem byla skutečně nadšená. Mají obrovský výběr chlebů, ciabatt, plněných i neplněných croissantů, dortíků, koláčů, muffinů.... To vše doplněné domácími zavařeninami a kávou. Dá se zde i posedět, ale pokud toho chcete využít, musíte sem dorazit záhy po otvíračce. Později si zde totiž vystojíte nepěknou frontu. Nám moc chutnal croissant plněný šunkou a sýrem a pak borůvkový muffin. V den odjezdu sem naklusejte a nakupte si tašku plnou dobrot. Já tu možnost bohužel neměla, odjížděli jsme v pondělí a to bylo zavřeno :(


Žádné komentáře :

Okomentovat