úterý 22. května 2012

Amsterdam tour part#2 asijská kuchyně


Díky tomu, že se u Amsterdamu nachází jeden z nejvýznamnějších přístavů a hlavně díky bývalým nizozemským koloniím, je zde hodně rozšířená asijská a indonéská kuchyně. Kromě tradiční čínské čtvrti a tedy čínského jídla, zde můžete ochutnat kuchyni perskou, libanonskou, surinamskou, etiopskou, nepálskou, tibetskou  a mnoho, mnoho dalších. To se vám snad nikde jinde na světě nepoštěstí. Bohužel nebylo v našich silách stihnout ochutnat všechno, proto jsme vybrali dvě restaurace zaměřené na určité oblastní kuchyně velké matičky Číny - mandarínskou a sečuánskou.

Sichuan Food
Reguliersdwarsstraat 35, 1017 BK Amsterdam

Právě zde najdete jednoznačně tu nejlepší pekingskou kachnu, kterou jste kdy jedli. Aspoň tento pocit jsem si odsud odnesla já a nedovedu si představit, že bych svůj názor někdy změnila. Větší blaho už zkrátka existovat nemůže. Ne nadarmo má Sichuan jako jediná čínská restaurace v Nizozemí michelinskou hvězdičku. 
Restaurace svým interiérem nijak nevybočuje od jiných, nicméně jídlo je zde o takových 10 levelů vyšší úrovně. My si vybrali Dim Sum (mix různých lahůdek skládajících se z nejrůznějších plněných knedlíčků a smažených či dušených dobrot - často obsahují např. krevety) servírované v tradičním bambusovém parníku.

Dim Sum

A pak už nic nebránilo tomu, pustit se do kachny. Servis kachny je zde opravdu unikátní a je rozdělen na tři chody. Tady začala ta největší legrace. Byli jsme již hodně unavení a vlastně jsme ani neměli hlad, proto jsme si tak nějak pořádně nepřečetli lístek a vlastně netušili, co nás čeká. K našemu stolu tak dorazila četa s pojízdným vozíkem (vegetariáni dál nečtěte), na kterém byla ta nejvoňavější pečená kachna, jakou jsem kdy zažila. Zajímavé je, že pro zachování maximální chuti se zde kachny pečou i s hlavou. Na vozíku byly kromě kachny ve dvou komíncích vyskládané tři a tři talíře. Bylo nám jasné, že v tuto chvíli přijdou ty tři chody a bude po legraci. 

Palačinka plněná voňavou kachničkou

Následovalo předvedení palačinek a zeleniny (opět dotaz na alergie - boží) a pak už pánové rozehráli svoji vyšší dívčí s noži. Hbitě zabalily první várku palačinek a nakonec následovalo jen doporučení, že by se měly jíst rukama. No, že budu sedět v michelinské restauraci, objednávat si jídlo za 50€ a jíst ho rukama, to by mě ve snu nenapadlo - boží, boží, boží! Následovaly další dvě várky palačinek, velké množství napařených ručníků na utření rukou a odvezení vozíku s kachnou. Za ty prachy toho tedy bylo celkem málo, ale byly jsme tak plní, že nám to ani nevadilo.

Porcování kachny

Jaké bylo naše překvapení, když nám na stole zčistajasna přistála kachní polévka. V tu chvíli nám došlo, že ty tři palačinky rozhodně nebyly všechny tři chody. Ouuu, proč jsme je jen všechny jedli???? Po polévce následoval třetí chod - kachní maso na tři různé způsoby. Z upečené kachny tak zužitkují její převážnou část a proto každému stolu vždy dají nový kus. Obsluha této restaurace je neuvěřitelně srdečná, milá a ve všem nápomocná. Opravdu jsem si odsud odnesla samé pozitivní zážitky, podpořené krásnou růží, kterou jsem obdržela při odchodu. Pokud někdy do Amstru ještě pojedu (což doufám, že ano a brzy) Sichuan Food bude má první zastávka.



New King
Zeedijk 115-117, 1012 AV Amsterdam


Přímo uprostřed čínské čtvrti se nachází tato zajímavá mandarínská restaurace. Stojí se zde fronty a rezervace předem je téměř nemožná. Rezervační formulář neexistuje, přes email nemáte šanci a telefon jsem už neměla sílu zkusit. Prostě jsme si tam došli a rezervaci si udělali na místě.
Vyrazili jsme sem na oběd a opět jsme neměli moc hlad. Opět jsme si dali Dim Sum a k tomu jsme přidali mušle sv. Jakuba. Ty byly servírované v mušli se skleněnými nudlemi, česnekem a zalité hustě zredukovaným vývarem. Na tyto dvě pochoutky sem určitě doporučuji zajít, objednejte si jich více a pořádně se tím nabouchejte.

Dim Sum, mušle sv. Jakuba a pekingská kachna

Hlavní chod už za tolik nestál. Já zkusila místní tofu a muž opět pekingskou kachnu. Obojí jsem jedla lepší. Kachna měla mdlou chuť, byla servírovaná na kosti (žebro), od které vůbec nešla oddělit, takže se s tím chudák muž chvíli pral, až to vzdal - neměl sílu. Tofu zase bylo naprosto bez chuti. Takže sem opravdu jen na zmíněné předkrmy. Ty totiž opravdu stojí za to!

Tofu


Žádné komentáře :

Okomentovat