středa 16. května 2012

Amsterdam tour part#1 tradiční holandská kuchyně


Tak na úvod bych ráda řekla, že miluji Amsterdam. Fakt. A fakt by mě to nikdy ani ve snu nenapadlo. Já, velký milovník Paříže a Londýna. A přece. Amsterdam je to nejlepší město, ve kterém jsem kdy byla. A to přísahám, že jsem tam nehulila a dokonce ani nepila halucinogenní absinthe (i když ten bych snad i zkusila).

Pro Amsterdam mám dvě základní doporučení. Za prvé tam jeďte autem. Nebojte se toho. Ačkoliv to tištění průvodci nedoporučují, do hotelu dojedete autem naprosto bez problémů. Jen si dejte pozor, aby měl hotel možnost parkování. V současné chvíli vás cesta autem vyjde o dost levněji, než cestování letadlem. Za devět hodin jste na místě a jste páni svého času. Doporučení číslo dvě zní - využijte té možnosti a po dobu pobytu se přemisťujte na kole. Často je půjčuje samotný hotel. Kolo můžete nechat opravdu na každičkém rohu. Jen si při půjčení kola zkontrolujte, že umíte zacházet se zámkem. Jinak by vaše drahá polovička mohla stejně jako ta moje dostat hysterický záchvat a zkusit situaci vyřešit zběsilým lomcováním s celým kolem. ;)

Opět vám zde přináším souhrn toho nejzajímavějšího, co byste v Amstru neměli minout. V první části se budu věnovat tradiční holandské kuchyni, následovat budou tipy na perfektní asijské restaurace a samozřejmě nesmějí chybět informace co a hlavně kde si koupit. Tak šťastnou cestu a dobrou chuť!

De Kas
Kamerlingh Onneslaan 3, 1097 DE Amsterdam
www.restaurantdekas.nl


V překladu znamená název této skvělé restaurace skleník. A svému názvu skutečně nedělá ostudu. Restaurace zaměřená na moderní holandskou gastronomii se plně specializuje na organickou stravu. Plus sem tam nějaká ta rybka. Abyste pochopili, jak moc skvělá tato restaurace je, tak jsem nucena zmínit, že můj muž NEJÍ zeleninu. Je celkem problém do něj cokoliv dostat, jediné co jí dobrovolně je chřest a pak ještě rukolu (pokud je tedy na ní dobrá mozzarella a pořádná dávka bottargy - sušená rybí vejce). Nicméně zde snědl úplně všechno. Dokonce i řepu! A opravdu se u toho nedávil. Trošku jsem se bála, aby mu z toho množství zeleniny nenarostla ouška a nezačal hopkat kolem.


Restaurace se nachází v osm metrů vysokém bývalém skleníku, jehož část je stále využívána pro pěstování. My jsme tak mohli obdivovat např. klubající se cukety. Obsluha je zde velmi milá, příjemně ležérní a neformální. Obecně nikde v Amsterdamu jsem si v restauraci nepřišla tak nějak nesvá. Na snoby si tu už naštěstí nikdo nehraje. Servírka nás seznámila s tím, že nejsou schopni na tak malém prostoru pěstovat vše potřebné sami, kde zeleninu odebírají (samozřejmě od BIO pěstitelů) a také s naším menu. Automaticky se zde ptají na případné alergie a co vám nechutná. Menu do poslední chvíle neznáte, každý den se liší, zachován zůstává jen počet chodů. My jsme sem vyrazili na oběd, proto nás čekaly tři různé předkrmy a hlavní chod. Součástí toho všeho jsou i jedlé květy. Mňam a ách. Samozřejmostí je také couvert, my na stůl dostali úžasně voňavý chléb přímo z pece, olivový olej a fantastické olivy. Obsluha se o nás po celou dobu vzorně starala. Při odchodu je vám ještě jako svačinka nabídnuto jablko, fakt super :)


Aspoň za malou zmínku stojí také okolí restaurace. Nachází se uprostřed krásného parku, plného nejrůznějšího ptactva a protkaného rybníčky a potůčky. Posedět můžete na labutí lavičce nebo omrknout čápa, který se usadil na komínu u dětského hřiště. Přímo vedle restaurace se pak nachází ještě malé políčko, po kterém se sem tam proběhne kačer či projde havran. Neuvěřitelná pohoda a symbióza člověka s přírodou.



Greetje
Pepper 23-25, 1011 TJ Amsterdam

Tradiční holandská kuchyně s moderními prvky. Greetje je skutečně krásná restaurace a vřele ji doporučuji na romantickou večeři. Nezklame vás jídlo, prostředí a ani obsluha. Pro páry zde mají speciální set předkrmů a dezertů, servírovaných na krásných třípatrových etažérech. Pokud nemáte velký hlad, nemusíte si už ani dávat hlavní chod, je toho opravdu hodně. My to bohužel netušili a ten hlavní chod si dali. A málem jsme praskli.


U zdejších předkrmů mě zaujala jejich rozmanitost. Od sendvičů, přes jednohubky až po několik druhů polévek. Vše samozřejmě s ohledem na aktuální sezonu. U dezertů mě nejvíce překvapil Crème brûlée s lékořicí. Ačkoliv lékořicová příchuť nepatří mezi mé favority, po této zkušenosti mám tak nějak pocit, že do tohoto dezertu bezpodmínečně patří. Jako digestiv si zde dejte Genever (o co jde vysvětlím později). A nakonec malé doporučení: při rezervaci chtějte stůl před barem, je z něj vidět přímo do kuchyně. ;)



Moeders
Rozengracht 251, 1016 SX Amsterdam


Jak už sám název napovídá, v této restauraci byste si měli připadat jako u maminky. Bohužel jak už to tak bývá, tento pocit budete mít tak nějak napůl. Mě nejvíce zaujalo prostředí. Všude po zdech jsou pověšené rámečky s fotkami maminek. Zajímavé je, že na stolech nespatříte dva stejné kusy nádobí. Každý talíř, každá sklenice, každý příbor je originál. 


Koncept restaurace je postaven na jídle jako od maminky, což určitě odpovídá. Jídlo je poctivé, je ho hodně a je výborné. Mě trochu zklamala nabídka nápojů, která se omezila pouze na nabídku od Coca-Coly.  Od maminky bych tedy čekala něco více. Třeba domácí ledový čaj, citronádu nebo něco podobného. Největším zklamáním pro mě byla obsluha, která za prvé jako maminka ani zdaleka nevypadala a za druhé byla neuvěřitelně pomalá. Prostě mi tam chyběla ta maminkovská péče a starostlivost.



Žádné komentáře :

Okomentovat