úterý 28. ledna 2014

Ostře kokosový mrkvový krém


Už je to tak, zima je tu. Ble... Ne že bych neměla zimu ráda, jsem přece holka z hor, jen ji nemusím ve městě. Prostě podle mě sněžit má na horách, ve městě má být příjemných 20 stupňů a u rybníka nejméně 30. Celoročně. Je to však utopie, já vím. A tak nastal čas, kdy se musím zahřívat všemi možnými způsoby. A tato polévka byla na zahřátí snad přímo vynalezena. Recept jsem převzala od Radka Šubrta, s nímž jsem měla tu čest potkat se v červnu na setkání food blogerů ve škole vaření Chef Parade. Lehce jsem si jej poupravila podle sebe a voilà, zimní polévka s vůní exotických dálek je na světě.


Na 6 porcí budete potřebovat:

Ingredience:

25 g másla
2 šalotky
1 svazek mrkve
100 g zázvoru
500 ml oblíbeného vývaru (doporučuji zeleninový nebo drůbeží)
200 ml kokosového mléka
koriandr a hoblinky sušeného kokosu na ozdobu
chilli
sůl a pepř

Šalotku očistím a nakrájím nadrobno, mrkev a zázvor očistím a nakrájím na centimetr silná kolečka. Ve větším kastrolu si rozehřeji máslo a orestuji na něj šalotku dozlatova, přidám mrkev a zázvor a za stálého míchání restuji cca pět minut, až zesklovatí. Přiliji vývar, přivedu k varu a ztlumím plamen. Vařím cca 30 minut, dokud nejsou mrkev a zázvor měkké. Přidám kokosové mléko a ještě asi 10 minut povařím. Poté hrnec odstavím z plotny a ponorným mixérem směs rozmixuji na hladký krém. Polévku dochutím chilli (nešetřím) a dle potřeby solí a pepřem. Podávám ji ozdobenou lístky koriandru a hoblinkami kokosu.


Tak nějak se mi vždy stane, že mi do polévky trochu "upadne ruka" zrovna ve chvíli, kdy přidávám chilli. A je to dobře, protože jen tak mě dokáže stoprocentně zahřát. Pokud tedy netrpíte alergií nebo nechutenstvím, s chilli rozhodně nešetřete. Já přidávám půl lžičky, což mi zaručuje tu správnou pálivost, ale zároveň nepřebiji ostatní chutě. Vy si napoprvé klidně chilli přidávejte jen zvolna a postupně, abyste trefili ten svůj ideální poměr.

2 komentáře :

  1. Nedivím se, když bych ji šla vařit, asi by taky "upadla" lehce ruka s chilli :)) Tahle polévka je prostě geniální, díky za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat