úterý 31. prosince 2013

Šťastný Nový rok podle Bábovky!


Rok se s rokem sešel (netuším, jak se to stalo) a je před námi opět oslava Nového roku. A s tím samozřejmě spojená kocovina. No, pokud se jí chcete vyhnout a celé si to užít s velkou parádou, je důležité si zařídit skvělé jídlo (a vykašlat se na klasické nudné chlebíčky) a přichystat ještě lepší pití. Jinak by to s vámi totiž nemuselo dopadnout úplně dobře.


Už jsem se tu dříve zmiňovala o svatbách a obligátních šunkových rolkách, stejně tak nemám ráda stereotyp silvestrovských chlebíčků. My letos jedeme na vlně netradična, i když samozřejmě, bez čočky to prostě nejde. Proč ji však do menu nezahrnout trochu jinak?

Za sebe vám všem přeji, aby se vám v roce 2014 ještě více dařilo a hlavně, aby se nic nepo... no prostě nepokazilo, ať už v životě, tak i v kuchyni. A také vám přeji ještě více skvělého jídla. A pití. Rozmazlujte se, zasloužíte si to!

Šťastný Nový rok!


Zapečené žampiony se sušenými rajčaty a špenátem


Na 15 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

15 ks žampionů
lžíce olivového oleje
2 ks šalotky
200 g čerstvého špenátu
50 g sušených rajčat v olivovém oleji
50 g tvrdého sýru (použila jsem vyzrálou goudu)

Žampiony pořádně omyji a očistím, oloupu jim hlavičky, odkrojím nožičky a ty si nakrájím nadrobno.
Šalotku si nadrobno nasekám a na olivovém oleji orestuji dozlatova. Přidám pokrájené nožičky hub a špenát a nechám jej zavadnout. Nakonec vmíchám pokrájená sušená rajčata. Ještě chvilku restuji, ale jen tak, aby se mi nic nezačalo připalovat. Odstavím z ohně a vmíchám sýr. Troubu si předehřeji na 180°C a žampiony naplním připravenou směsí. Peču 20 minut, vyjmu z trouby a servíruji. Žampiony můžete servírovat i po vychladnutí.


Kanapky s vinnou čočkou a pancettovým chipsem


Na 10 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

5 plátků oblíbeného chleba (toustový, žitný...)
15 g másla
2 ks šalotky
100 g červené čočky
500 ml suchého bílého vína
300 ml zeleninového či drůbežího vývaru
50 g parmazánu
sůl a pepř
10 plátků pancetty
klíčky na ozdobu

Ve větším hrnci si rozpustím máslo a orestuji na něm nadrobno nasekanou šalotku. Přisypu čočku a pár minut restuji. Postupně vždy po 100 ml přilévám nejdříve víno, ale vždy až když se mi předchozí dávka zcela vstřebá do čočky. Až zpracuji víno, přilévám stejným postupem vývar. Jakmile je čočka měkká, odstavím ji z ohně a vmíchám parmazán. Osolím a opepřím dle potřeby.
Na pánvi si na sucho opražím plátky pancetty.
Z chleba odkrojím okraje (toustový doporučuji nejdříve opéct v toustovači) a každý plátek rozkrojím napříč, aby mi vznikly dva trojúhelníky. Nanesu na ně čočku a ozdobím plátkem vypečené pancetty a klíčky.


Slavnostní Cupcakes s champagne a bílou čokoládou


Na 12 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

Cupcakes:

125 g změklého másla
55 ml vody
125 g kvalitní bílé čokolády
225 g polohrubé mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
165 g moučkového cukru
špetka soli
55 ml champagne (nebo jiné kvalitní šumivé víno, např. prosecco nebo cava)
1 vejce

Krém:

400 g moučkového cukru
230 g  změklého másla
4 lžíce champagne (nebo jiné kvalitní šumivé víno, např. prosecco nebo cava)

Do kastrůlku si odměřím vodu a vložím máslo. Na mírném plameni nechám máslo ve vodě zcela rozpustit. Kastrůlek odstavím z ohně a vmíchám nalámanou bílou čokoládu, až se zcela rozpustí. Směs nechám vychladnout.
Troubu si předehřeji na 170°C, plech na muffiny si vyložím cukrářskými košíčky, či vymažu máslem.
Do mísy si proseji mouku, cukr, kypřící prášek a sůl. Do směsi udělám důlek, vliji vejce a champagne. Pomocí stěrky vmíchám vychladlou čokoládovou směs a míchám dohladka. Směs naliji do košíčků zhruba 1 cm pod okraj a dám péct na cca 20 minut. Jejich propečenost si kontroluji pomocí špejle - jakmile se mi těsto na špejli nepřichytává, je hotovo. Cupcakes po vyjmutí z trouby nechám 5 minut odpočinout ve formě, poté je vyndám a nechám zcela vychladnout.

Do mísy si proseji cukr, přidám na kostky nakrájené máslo a pomocí šlehače šlehám do světlé pěny, trvá to zhruba 5 minut. Poté přidám champagne a znovu krátce prošlehám.

Krémem si naplním cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a zdobím jím povrch zcela vychladlých cupcakes.


Novoroční lososový krém s krevetami


Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

2 lžíce olivového oleje
4 ks šalotky
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce dijonské hořčice
600 ml rybího či zeleninového vývaru
250 g čerstvého lososa
100 g uzeného lososa
250 ml smetany ke šlehání
sůl a pepř
lžíce olivového oleje
100 g chlazených loupaných krevet

Na olivovém oleji si orestuji nadrobno nasekanou šalotku dozlatova, přimíchám hořčici a zaliji vývarem. Přidám na menší kostky nakrájené ryby a vařím je do změknutí. Poté přimíchám smetanu a stáhnu z ohně. Polévku rozmixuji ponorným mixérem dohladka a dochutím solí a pepřem.
Na pánvi rozpálím olej a přidám olivy. Osolím a opepřím a restuji zhruba pět minut.
Horkou polévku nandám do talířů a ozdobím restovanými krevetami.

2 komentáře :

  1. Já mám ráda i ty klasické chlebíčky, pokud si na nich člověk dá opravdu záležet :) Ale tohle všechno vypadá fantasticky. Přeji vše nejlepší do nového roku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je mám také ráda, ale k smrti nesnáším stereotyp a nudí mě rovnice Silvestr = chlebíčky. Jinak tobě také vše nej, ať to vaří a ať se daří! ;)

      Vymazat