pondělí 1. dubna 2013

Velikonoční mrkvové cupcakes


Jestli jste již rozdali všechna vajíčka a za dveřmi pořád zvoní koledníci, dejte se ještě rychle do práce. Věřím, že jim tyto cupcakes zachutnají natolik, že rázem zapomenou na to, proč vlastně přišli a vy se tak vyhnete přímé srážce s pomlázkou. ;)

Na cca 16 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

Cupcakes:
280 g hladké mouky
20 g prášku do pečiva
1 lžička koření - skořice, hřebíček, muškátový květ, nové koření, kardamon
špetka soli
115 g jemného třtinového cukru
200 g na jemno nastrouhané mrkve
180 ml mléka
2 vejce
90 g rozpuštěného a zchlazeného másla
jemně nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče a jednoho citronu

Krém: 
2 balíčky krémového sýru Philadelphia (dohromady 250 g)
80 g změklého másla
60 g moučkového cukru

Troubu si předehřeji na 200°C a formu na muffiny vyložím papírovými košíčky. Do mísy si proseji mouku, prášek do pečiva, koření, přidám cukr a špetku soli a promíchám. V jiné míse si jemně prošlehám vejce, přidám máslo, mléko a obě kůry. V moučné směsi si udělám důlek a vliji do ní vaječnou směs. Obě směsi opatrně promíchám, ne příliš intenzivně, drobné hrudky v těstě nejsou na závadu. Nakonec do směsi zamíchám strouhanou mrkev.

Hotovým těstem pomocí lžíce plním připravené košíčky cca 1 cm pod okraj. Poté vložím do trouby přibližně na 20 minut, dokud vršek cupcaků není zlatavý. Před vyjmutím z trouby ještě pomocí špejle zapíchnuté do středu cupcaků ověřím, že je těsto upečené, pokud se mi na špejli těsto nalepí, tak peču ještě 5 minut. Po vyjmutí z trouby cupcaky nechám 5 minut ve formě a poté je nechám zcela vychladnout na mřížce.

V míse pomocí mixéru 10 minut šlehám máslo s cukrem. Když je konzistence zcela jemná, přidám ještě krémový sýr a šlehám zcela dohladka.

Hotovým krémem potřu vršek cupcaků a ozdobím různými velikonočními dobrotami. Já použila barevná čokoládová vajíčka z Marks&Spencer a čokoládová zvířátka, které jsem si vyrobila ve velikonoční formě z časopisu Pečené dobroty.

Mrkvové cupcakes samozřejmě nemusíte péct jen na Velikonoce, ale kdykoliv dostanete chuť na něco sladkého. Já osobně miluji nejrůznější dortíky, bábovičky atd. s přídavkem ovoce, či zeleniny přímo v těstě, protože jsou úžasně vláčné a takové jakoby lepkavé. No prostě mňam!

1 komentář :