čtvrtek 26. března 2015

Risotto s mangoldem a křepelčími vejci


Nedávno jsem vařila polévku s mangoldem. Přemýšlela jsem, kam jej ještě nastrčit, protože jsem si jej doslova zamilovala, ale doma toho moc nebylo a nakupovat se mi moc nechtělo. Co mám doma ale vždy, jsou suroviny na risotto, takže volba byla tak nějak jasná. :)

Risotto vařím opravdu ráda a často, ale vždy se snažím, aby bylo něčím jiné. Myslím, že tentokrát se to povedlo a do svého repertoáru tak toto risotto ráda zařadím.

Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje
2 šalotky, jemně nasekané
250 g rýže Arborio
350 ml vína
1 l oblíbeného zeleninového vývaru
100 g mangoldu, nasekaného na menší kusy
100 g parmazánu, strouhaného + trochu na závěr
sůl a pepř
řeřicha
křepelčí vajíčka


Ve větším hrnci si rozehřeji olej a dozlatova na něm opeču šalotku. Přidám rýži a dvě minuty ji za stálého míchání opékám, dokud trochu nezezlátne.

Rýži podliji vínem a nechám jej vyvařit. Při vlévání vína si dávám pozor, z hrnce začne tekutina prskat a mohla by mě popálit, proto opatrně! Jakmile se vino vyvaří, podlévám rýži na 3 x vývarem, vždy jakmile se vyvaří jedna část, přidám další. Nezapomínám risotto po celou dobu míchat, jinak by se mohlo přichytávat.

Ve chvíli, kdy téměř vyvařím i poslední část vývaru a rýže je tak již měkká, přidám do hrnce mangold a ještě pět minut společně povařím. Poté hrnec odstavím z plotny, do risotta vmíchám parmazán a osolím a opepřím.

Risotto servíruji posypané parmazánem a řeřichou, ozdobit jej mohu křepelčími vajíčky připravenými na způsob sázeného vejce.

Tak dobrou jarní chuť!

1 komentář :