úterý 24. března 2015

Polévka z červené čočky s mangoldem a čerstvou kurkumou


Jedna ze surovin, která s nastupujícím jarem nesmí chybět v mé kuchyni je hned po medvědím česneku mangold. Tahle úžasná zelenina se pomalu, ale jistě vrací do popředí zájmu. Před 300 lety ji odtamtud vytlačil špenát, který připomíná. Mangold je však mnohem zdravější než špenát, obsahuje mnoho vitamínu C a mnohem více železa než špenát. Jeho použití je stejně všestranné a díky svým různorodým zabarvením vypadá na talíři skvěle. Tak co, máte chuť? :)

Mangold si stejně jako špenát zaslouží šetrnou a jemnou úpravu. Čím déle jej budete vařit, tím více živin ztratíte a bude vypadat i chutnat jako bláto. Mladý mangold můžete použít syrový do salátů, jeho nakrájené listy se hodí do těstovin, či risotta. Můžete s ním plnit masové rolády, udělat z něj polévku, kaši, fantazii se zkrátka meze nekladou. V tomto receptu jsem jej zkombinovala s čerstvou kurkumou, kterou jsem si na první ochutnání zamilovala. Svým vzhledem vám připomene zázvor, oloupaný pak mrkev, v chuti připomíná něco mezi mrkví, celerem a zázvorem. Jídlu dodá lehce pikantní chuť a k čočce se neuvěřitelně hodí.



Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje
3 šalotky, jemně nasekané
250 g červené čočky
1,2 l oblíbeného vývaru
1 plechovka krájených rajčat
50 g čerstvé nastrouhané kurkumy
100 g mangoldu
20 g strouhaného parmazánu
sůl a pepř na dochucení

Ve větším hrnci rozehřeji olivový olej a opeču na něm dozlatova nasekanou šalotku. Přidám čočku a minutu ji za stálého míchání restuji.


Čočku podliji vývarem, přidám rajčata a kurkumu. Polévku přivedu k varu, plamen ztlumím a nechám vařit zhruba 20 minut nebo dokud není čočka měkká. Čočka se vařením sama trochu rozpadne a není tak potřeba polévku mixovat, aspoň já to tak nedělám, ale vy klidně můžete.

Mezitím, co se čočka vaří si očistím mangold. Nejprve jej důkladně omyji, odkrojím tvrdé, dřevnaté části a nakonec jej rozkrájím na menší kusy, ne však úplně na drobno.


Mangold k čočce přidám ve chvíli, kdy je zcela měkká a vařím ještě 5 minut. Poté polévku dochutím solí a pepřem, přidám parmazán a servíruji.

A co vy a mangold? Má ve vaší kuchyni své místo?



1 komentář :

  1. Dnes jsem si uvařila polévku na oběd. V tomto počasí byla jako dělaná, je moc dobrá takže děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat