pátek 6. dubna 2012

Il gusto di Roma - Chutě Říma


Aneb kde a co jíst v Římě.

Na podzim jsme už měli dost deště a mraků a tak jsme se s mužem rozhodli ještě nachytat trochu sluníčka před nadcházející zimou. Vzhledem k tomu, že oba milujeme Itálii, volba padla celkem logicky na Řím. Nutno podotknout, že v polovině listopadu jsme se tam procházeli v tričkách a parádně si to užili. Ne, tím vás nechci naštvat, jen to berte jako tip na skvělý výlet. No a aby těch tipů nebylo málo, tak samozřejmě přidám i ty, kde se dobře najíte, kam zajít nakoupit a čemu se naopak obloukem vyhnout. A nezapomeňte, že všechny cesty vedou do Říma a s tímto "žracím" manuálem se tam navíc určitě neztratíte.

La Taverna del Ghetto - Kosher
Via Del Portico d'Ottavia, 8, Rome

Kousek nad známým ostrůvkem Isola Tiberina se nachází stará židovská čtvrť, kterou byste rozhodně neměli minout. Samozřejmě i zde zanechala druhá světová válka velké škody a počet židovských obyvatel je v dnešní době již minimální, nicméně možná právě proto místní komunita tak striktně dodržuje židovské tradice, které se utvářely napříč tisíciletími. Moc turistů tuto čtvrť naštěstí ještě neobjevilo, takže tu máte jedinečný pocit autentičnosti. Na ústřední ulici Via Del Portico d'Ottavia najdete mnoho tzv. košér restaurací. La Taverna del Ghetto je mezi místními jednou z nejoblíbenějších.

Marinovaný hovězí jazyk

Hovězí "Tagliata" se zeleným pepřem

Veškerá jídla jsou zde opravdu košér, což znamená, že je pokrm obřadně čistý, vhodný a přípustný pro konzumaci. Příprava košér pokrmů má tři základní pravidla, a sice, že se konzumují jen některé druhy zvířat a ty navíc musí projít rituální porážkou, mléko a maso nesmí nikdy dohromady a v žádném případě se nesmí konzumovat krev. Zvíře se tak po porážce nechá vyset hlavou dolů, aby zcela vykrvácelo a pokud je to nutné, maso se dále ještě nasoluje. U některých druhů masa se tak může stát, že je díky tomu velmi tuhé. Ochutnali jsme celkem čtyři jídla a mohu vřele doporučit hovězí maso. Naproti tomu jehněčí se v podstatě nedalo jíst. Nicméně ten zážitek určitě stojí za to, dejte si marinovaný hovězí jazyk, těstoviny s artyčoky, srnčím a bottargou, k tomu sklenku vína a bude vám fajn. 

Carbonara po židovsku

Spaghetti se srnčím a artyčoky, doplněné kousky Bottargy


Ristorante Maccheroni
Piazza delle Coppelle 44, Rome
www.ristorantemaccheroni.com


V samém srdci Říma, kousek od Pantheonu, se nachází můj jasný římský favorit! Restaurace s otevřenou kuchyní, jednoduchými, ale opravdu vymazlenými pokrmy a neustálým návalem.

Mozzarella s drcenou Bottargou

Maccheroni s bílým vínem, ovčím sýrem a slaninou

O tom, že je restaurace velmi kvalitní, svědčí mimo jiné i obrovské fronty, které se u ní tvoří před otvíračkou. Potěšující je samozřejmě fakt, že ve frontě najdete převážně místní (a pak také pár bláznů, jako jsem já). Otevřeno mají každý den, vždy v rozmezí 13:00 - 15:00 a 20:00 - 23:00 hod. Bohužel vzhledem k poptávce je to žalostně málo, na druhou stranu, v rámci zachování zdravého rozumu personálu, je to pochopitelné. Maccheroni má dvě patra (přízemí a suterén) a je dosti členitá. Otevřená kuchyně se nachází v přízemí v centrální místnosti, ale bohužel do ní z ostatních místností není vidět. Abych měla možnost do kuchyně nakukovat (to jsem si prostě nemohla nechat ujít), museli jsme restauraci navštívit celkem třikrát. Poprvé jsme do restaurace dorazili někdy po druhé hodině odpolední. Stále byla plná, ale naštěstí se jeden stoleček zrovna uvolnil. Naneštěstí od něj nebylo vidět vůbec nic. Po druhé jsme byli trochu mazanější, rozhodli jsme se pro romantickou večeři a před lokálem neromanticky stepovali už v půl osmé večer, abychom tam byli první. To se nám sice povedlo, ale záhy po otevření dveří jsme narazili na to, že nemáme rezervaci a opět nás chtěli usadit kamsi hodně daleko od kuchyně. Muž (hrdina dne) naštěstí zachoval chladnou hlavu, italsko-anglicky s obsluhou vykomunikoval fakt, že jsme sem letěli přes půl Evropy a že JÁ prostě musím vidět do té (zatracené) kuchyně (jinak nedám pokoj). Slečně se ho v tu chvíli evidentně velmi zželelo a i přes předchozí negativní odpovědi na volnost stolečku u kuchyně na další dva týdny, nám na další večer jeden našla. Uff!!!

Ravioli plněné kozím sýrem se smetanovou omáčkou s cuketovými květy

Trofie s cuketovými květy a šafránem

Obsluha restaurace je velmi milá, rychlá a ochotná plnit každé přání. Jídlo bylo ve všech ohledech perfektní, ovšem úplně zapomeňte na italskou klasiku, na kterou jste zvyklí. Ve zdejších jídlech najdete převážně artyčoky, cuketové květy, také spoustu smetany, bílého vína, bylinek a samozřejmě Bottargu. Rajské sugo je opravdu rajské a neuvěřitelně dobré. Těstoviny mají domácí a jsou připravované speciálně pro každou porci. Díky tomu jsou mezi jednotlivými chody příjemně dlouhé přestávky na vytrávení. Jediné, co si v Maccheroni chystají dopředu (v přestávkách mezi otevíracími hodinami) jsou dezerty, které se před podáváním musí chladit. Jinak je vše naprosto a absolutně čerstvé. Tak buon appetito!

Crème Caramel

Zabaglione


Tre Scalini
Piazza Navona 28, Rome
www.trescalini.it

Co se týče chuti jídla, je fakt, že v Itálii se v podstatě nemáte šanci najíst špatně. Na druhou stranu, ale máte mnoho možností najíst se draze. Toto určitě platí i pro jedno z nejslavnějších římských náměstí - Piazza Navona. Každý kousek tohoto náměstí má něco do sebe, proto je kolem dokola obsypáno jednou restaurací vedle druhé. S krásným výhledem ovšem ne příliš krásně rostou i ceny a klesá ochota personálu. V každé restauraci dostanete naprostou italskou klasiku, proto spíš než na jídlo je doporučuji maximálně na kávu, či si raději sedněte na jednu z laviček, kterých jsou na náměstí mraky. Jedinou výjimku zde tvoří zvenčí nenápadný restarurant/bar Tre Scalini. Nachází se v centrální části náměstí s perfektním výhledem na hlavní fontánu dei Quattro Fiumi a nejrůznější pouliční umělce. Na rozdíl od ostatních místních restaurací je zde personál nevtíravý (rozuměj, netahá tě z ulice za rukáv, aby si tě hned po usazení přestal všímat a chytal další ovečky) a vstřícný. Místní specialitou je Tartufo gelato, jejíž historie sahá až do roku 1946. Jedná se v podstatě o čokoládovou zmrzlinu s kousky čokolády servírovanou s kopečkem jemné šlehačky. Musím přiznat, že čokoládovou zmrzlinu opravdu nemám ráda, ale toto bylo blaho!

Tartufo gelato


Il Gelato di San Crispino
Piazza della Maddalena 3, Rome
www.ilgelatodisancrispino.it

Když už jsme u té zmrzliny, určitě nemůžu vynechat tuto zmrzlinářskou síť. V Římě má celkem pět poboček a my jsme si opět vybrali tu nejblíž Pantheonu. Od San Crispina rozhodně neočekávejte tradiční zmrzlinu a už vůbec ne tradiční prostředí. Jakmile jsme vešli dovnitř, na chvilku jsme se opravdu zarazili, před námi se totiž skvěl naprosto sterilní stříbrný pult s pár poklopy. Po delším ohledání místa činu (nebo spíš pitevny?) nám došlo, že zmrzlina bude s největší pravděpodobností pod těmi záhadnými poklopy. Nezbylo než si z tabule vybrat druh, který si dáme. Muž si vybral koňakovou a rumovou zmrzlinu a já limetkový a bazalkový sorbet. Pokud milujete sorbety tak jako já, neměli byste tuto zmrzlinárnu vynechat. Pokud máte možnost skladování, můžete si odsud dokonce vybranou zmrzlinu 

Rumová a koňaková zmrzlina

Limetkový a bazalkový sorbet


Sant´Eustachio Il Caffé
Piazza Sant´Eustachio 82, Rome
www.santeustachioilcaffe.it

Zaručeně jedna z nejlepších káv v Římě. Kavárna založena ve třicátých letech minulého století se stále drží na vrcholu žebříčku oblíbenosti mezi místními. Kávu si majitelé opravdu pečlivě vybírají a v posledních letech ji odebírají již pouze z fair trade plantáží. Sant´Eustachio je opravdu malinké a neustále plné jak místních, tak i turistů, kteří tento poklad již dávno objevili. Uvnitř se nachází dlouhý pult, který je neustále obklopen zákazníky. Espresso za 1,1€ si zde dáte pouze na stojáka, nicméně venku se nachází pár stolků se židlemi, takže pokud Vám přeje počasí, můžete posedět. Ke kávě si můžete koupit také něco malého na zub a jen se kochat šrumem, kterým to tu žije. Prostě pravá Itálie!
Vzhledem k tomu, že si zde můžete zakoupit čerstvě praženou či mletou kávu v kilovém balíku, určitě neváhejte. Pokud doma nemáte presovač, věřte, že po tomto zážitku si jej budete chtít pořídit!



Volpetti Testaccio
Via Marmorata 47, Rome
www.volpetti.com

Toto lahůdkářství, nacházející se na půl cesty mezi trhem Porta Portese a Piramide musíte bezpodmínečně navštívit.
Obchůdek si roku 1973 otevřeli bratři Claudio a Emilio Volpettiové, pocházející z Umbrie. Ve Volpetti seženete vše, na co si vzpomenete. Sýry, salámy, pečivo, těstoviny, sladkosti, oleje, octy, nejrůznější delikatesy...


V krámku se nachází dva dlouhé pulty obsypané salámy a sýry a hned při příchodu se vás ujme milá obsluha. S angličtinou zde moc neuspějete, ale na cizince jsou evidentně zvyklí a pokud neovládáte italštinu, bez problémů se domluvíte rukama nohama. Na cokoliv ukážete vám rádi dají ochutnat, takže sem rozhodně nechoďte hned po obědě. Každou jednotlivou položku vám obsluha pečlivě zabalí a zavakuuje, aby vydržela transport. Udělejte si tu dostatečnou zásobu dobrot a hlavně si kupte Bottargu. Jedná se o sušené jikry (nejčastěji tuňáka, šedé parmice nebo mečouna) a prodávají ji tu jak vcelku ve formě plátků, tak i jemně nastrouhanou. Ta je cenově o mnoho výhodnější.



Líbilo se mi, že si nás zde obsluha nepředávala jako horký brambor. Nás náš průvodce tímto světem chutí a vůní nás ani na chvilku neopustil a provedl nás postupně celým obchodem, vše ochotně ukazoval, krájel, dával ochutnávat... Nakonec vám zde celý nákup úhledně zabalí do papíru a převážou italskou trikolorou, takže tu můžete bezstarostně pořídit i chutné dárečky.



Enoteca Constantini
Piazza Cavour 16, Rome

Na náměstí hned vedle Andělského hradu se nachází obchod s širokým výběrem vína, destilátů a lahůdek. Ceny tu jsou podobné, jako v supermarketech, navíc vám zboží krásně zabalí. V přízemí nakoupíte nejrůznější destiláty od likérů až po rumy, v suterénu se zase doslova ztratíte mezi lahvemi vína. Odvezte si odsud originál italský Fernet Branca a nějaké dobré víno. Personál vám a výběrem ochotně poradí.



Campo de´Fiori
Piazza Campo de´Fiori, Rome

Campo de´Fiori v překladu doslova znamená pole květin, které se na místě dnešního náměstí skutečně dříve nacházelo. Od roku 1869 se zde konají pravidelné trhy plné barev a vůní. Koupíte zde vše od květin, přes ovozel, koření a těstoviny až po čerstvé ryby. I v polovině listopadu trh hraje všemi barvami a jahody neskutečně voní.




Porta Portese
Via di Porta Portese, Rome

Přemýšlím, zda existuje něco, co na tomto největším římském blešáku nekoupíte. Pravděpodobně zde totiž seženete cokoliv, na co si jen vzpomenete. Trh je v provozu každou neděli mezi 7:00 - 14:00 hod. a už cestou v přervaném autobuse nám bylo jasné, že se tam spolu s námi chystá také celý zbytek Říma. Najdete zde doslova hordy oblečení, obrazy, starožitnosti, knihy... Pokud budete chtít trh projít křížem krážem, obrňte se trpělivostí a rezervujte si na to celé dopoledne, je totiž skutečně obrovský. 


Vzhledem k tomu, že jsme nechtěli nakupovat oblečení a krásné obrazy by se nám nevešly do kufrů, spokojila jsem se s kuchařkami, které jsou plné jednoduchých a lákavých receptů na dezerty. Ano, jsou v italštině, ale i s mou základní znalostí tohoto jazyka (bez mrknutí oka si přeložím jakékoliv menu v restauraci), nemám problém podle nich dezerty připravovat. 

Věřím, že pro vás tento manuál bude přínosem a pokud víte o místě, které stojí za návštěvu, budu velmi ráda za vaše tipy. A jestli přemýšlíte, kam v tomto věčném městě vyrazit večer, inspirovat se můžete na blogu Innuendo baru

1 komentář :

  1. Takový hezký článek a v něm "nechat vyset hlavou dolů". Bože.

    OdpovědětVymazat