čtvrtek 21. dubna 2016

Pečené batátové hranolky s šunkou jamón serrano

Ještě pořád se nemohu zbavit dojmu, že když jsem se jednoho dne rozhodli opravdu opustit naši rodnou hroudu, nejspíš jsme oba byli zcela nepříčetní. Ze začátku si to samozřejmě každý představuje jako jedno velké dobrodružství, legraci a pokud si vyberete i nějakou fajnovou zemi, kam migrujete, tak též jako nekončící dovolenou. No... Tak to samozřejmě není. Život je prakticky stejný, čověk musím pracovat a mnohdy mnohem více, než předtím, protože často je třeba začít od nuly. Každé takové stěhování člověku hodně vezme, ale též hodně dá. Než jsme poprvé přijeli do Valencie, s veškerou naší bagáží, nevěřili jsme, že tu zůstaneme. Nicméně od první chvíle jsme se do tohoto města zamilovali. Prostě láska na první pohled. A tak jsme se tu bez znalosti jazyka, kultury a vlastně všeho důležitého usadili. Jak troufalé, ale zároveň skvělé rozhodnutí. A jak jinak poznat místní kulturu lépe, než přes jídlo. Místní sušená šunka jamon serrano se nám tak v ledničce usadila celkem rychle. A dodnes v ní nesmí chybět.

Jamón serrano je rozšířejnější a i levnější z dvojice nejznámějších španělských sušených šunek. Její sušení a zrání se pohybuje v rozmezí od 6 do 9 měsíců, chuť masa je tak velmi intenzivní. Narozdíl od šunky typu iberico (tam by se jednalo takřka o hřích) je serrano vhodné i k tepelným úpravám. A já ho tak moc ráda používám. Třeba takový hemenex dostane s touto šunkou zcela jiný rozměr. Ale dneska si pojďme povídat o něčem trošku více zeleninovém. Batáty jsou ve španělské kuchyni též velmi oblíbené, proč je tedy společně se sušenou šunkou nespojit v něco úžasného a tak úžasně jednoduchého.